JAVAŠLUK: Aerodrom podelio 70 miliona evra bez tendera

Rasipanje koje traje 12 godina

JAVAŠLUK: Aerodrom podelio 70 miliona evra bez tendera

Društvo -
Preko odabranih omladinskih zadruga i agencija državna kompanija iznajmila više od 1.000 radnika. Najveći deo novca, više od 50 miliona evra, dobila firma OZB Komerc

BEOGRAD - Ništa slađe od državnih para.Aerodrom „Nikola Tesla“ dodelio je bez tendera omladinskim zadrugama i agenciji za iznajmljivanje radnika poslove vredne oko 70 miliona evra ili 7,4 milijarde dinara za poslednjih 12 godina. Najveći deo novca, više od 50 miliona evra, dobila je firma OZB Komerc, koja je u stvari agencija za iznajmljivanje radnika.Više firmiPreko zadruga i agencije državna firma je dobijala radnu snagu za obične fizičke poslove, ali i za neka važna mesta, kao što je savetnik generalnog direktora za finansije. Broj ovako uposlenih radnika dostigao je više od hiljadu.

Ristanović: To su državne pare i mora da se vidi kako se troše, mora da postoji tender!
Ristanović: To su državne pare i mora da se vidi kako se troše, mora da postoji tender!

- Aerodrom je sarađivao sa deset zadruga, pa se može reći da je tu bila veća konkurencija, ali ni tada nije bilo tendera - kaže sagovornik Kurira sa Aerodroma.Od 2006. godine najveći broj radnika dolazio je preko privatne firme OZB Komerc, čiji je vlasnik Omladinska zadruga Beograd, koja je u vlasništvu deset privatnih lica. U suštini Aerodrom je od ove firme iznajmljivao radnu snagu. Ovim poslom bave se i druge firme, ali je Aerodrom sarađivao samo sa OZB Komercom.Potreban konkursNije jasno kako je bez tendera određena cena za usluge koje su pružali radnici, kao i provizija zadruga i agencije.Radovan Ristanović, bivši direktor Inspektorata za rad, kaže da agencije za iznajmljivanje radne snage nisu regulisane zakonima, ali da funkcionišu u praksi.- Nije u redu da državna firma radi samo sa određenim firmama. To su državne pare i mora da se vidi kako se troše, mora da postoji konkurs, da se postave uslovi... Na osnovu čega su odluke o izboru zadruga donosili direktor ili Upravni odbor?! - pita se Ristanović.Ekonomista Danilo Šuković kaže da ako je Aerodrom imao obavezu da raspiše tender, onda je jasno da su napravili prekršaj.- Ako nisu bili obavezni da naprave konkurs, onda treba da se vidi kolika je bila cena rada na tržištu, da li su platili više ili manje - poručuje on.

Aerodrom TENDER NIJE BIO POTREBAN ZA OMLADINSKE ZADRUGEU Aerodromu ističu da se na osnovu mišljenja Ministarstva finansija Zakon o javnim nabavkama ne primenjuju na angažovanje članova omladinskih i studentskih zadruga. Nema odgovora šta je s radnicima unajmljenim preko agencija.- Aerodrom je u poslednjih pet-šest godina kadrovski potpuno restrukturisan, nema neopotrebnog viška radno angažovanih, što je, između ostalog, dovelo do toga da je Aerodrom postao jedno od najprofitabilnijih preduzeća koja su u vlasništvu Vlade Srbije - navode u državnoj firmi.OZB Komerc nije imao komentar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track