Kusturica traži reviziju presude Gavrilu Principu

Borba za istinu: Optužnica pravno neosnovana

Kusturica traži reviziju presude Gavrilu Principu

Društvo -
Rezolucija: Već danas u BiH, RS i Federaciji biće pokrenuta peticija kojom se od suda u Sarajevu traži da se ispita postupak protiv mladobosanaca

ANDRIĆGRAD - Borci za slobodu, ne ubice...Emir Kusturica i Andrićev institut u Andrićgradu već danas će u Republici Srpskoj i Federaciji pokrenuti potpisivanje peticije kojom će od suda u Sarajevu biti zatražena revizija sudskog procesa protiv Gavrila Principa i mladobosanaca!Suđeno u Sarajevu- Smatram da je normalno da reviziju postupka tražimo od suda u Sarajevu jer je u Sarajevu Principu i drugovima i suđeno, bez obzira na hladan odnos prema Mladoj Bosni. Sarajevo ne treba zaboraviti kao multietnički grad, jer je on to nekad bio, sada nije, ali je bio! Jedina multietnička revolucija koja se događala na ovim, nikad milovanim prostorima jeste - Mlada Bosna! Vidim da sad i u Federaciji ima revolucionarnih elemenata, mada mnogo zapaljivih, pa zašto da peticiju ne organizujemo i tamo - kaže Kusturica, najavljujući dug i nimalo lak proces, čiji je cilj - moralna satisfakcija osuđenih.U Andrićevom institutu juče je predstavljen i odavno zaboravljeni dokument, završna reč advokata Rudolfa Cistlera na suđenju Principu, u kojoj je branilac dokazao da je optužnica za veleizdaju, samim tim i presuda, pravno neosnovana zato što BiH u to vreme, pravno gledano, nije bila pod suverenitetom Austrougarske!- Advokat je dokazao da aneksija BiH nije ozvaničena jer taj čin nisu verifikovali parlamenti ni Austrije ni Ugarske! U Bosni jeste bila austrougarska vojna uprava, ali je formalno bila pod suverenitetom - sultana! Princip nije mogao da odgovara za veleizdaju, zato tražimo reviziju - rečeno je juče u Andrićgradu.Kao antibiotikUpitan da li će u procesu u Sarajevu, ako do njega dođe, biti potreban novi advokat Cistler i u čemu je razlika između njega sada i advokata Cistlera pre sto godina, Kusturica je bio originalan:- Ja sam antibiotik s mnogo širim spektrom dejstva! Istina je da smo mi 100 godina sedeli na jednom važnom dokumentu, ali to je politika. Sklanjanje s vidika najvažnijih činjenica o istoriji jednog naroda.

ProtestiNIŠTA NIJE SPONTANOKomentarišući najnovija dešavanja u Bosni, Kusturica je rekao:- Nije slučajno što se u Bosni ovih dana pale isključivo zgrade koje čine zajedničke institucije u Federaciji, počevši od zgrade Predsedništva do zgrada kantonalnih vlada. Koliko god je zapaljeno, šteta je ogromna. Sve manje verujem da postoji išta spontano otkako je nađen recept upravljanja spontanim reakcijama naroda. Ovo je jedinstven slučaj da policija brani, štiti one koji pale i prave nerede.IzborZATVOR ILI SMRTMr Ivan Obradović, član UO Andrićevog instituta, predstavljajući juče dokument - završnu reč advokata Cistlera na suđenju Principu, objasnio je zašto je mladobosancima suđeno za veleizdaju, a ne za ubistvo prestolonaslednika:- Zato što je za veleizdaju bila predviđena smrtna kazna, a za ubistvo zatvor od 10 do 20 godina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja