KIM PONOVO PROVOCIRA: Severna Koreja ispalila raketu u Japansko more!
Foto: Printscreen Youtube

Treća proba za tri nedelje

KIM PONOVO PROVOCIRA: Severna Koreja ispalila raketu u Japansko more!

Planeta -

Severna Koreja ispalila je neidentificirani projektil u smeru istoka koji je posle samo nekoliko minuta leta pao u Japansko morem.

Japan je najavio mere u saradnji s drugim državama kako bi obuzdali opetovane severnokorejske provokacije.Informaciju o ispaljivanju projektila objavila je južnokorejska vojska, uz pretpostavku da je reč o balističkoj raketi tipa Scud koja je preletela nekih 450 kilometara i pala u Japansko more.

Severna Koreja ima puno takvih raketa koje su projektovane u Sovjetskom Savezu, a njihove modifikovane verzije imaju domet od 1.000 kilometara.

O ispaljivanju projektila odmah je obavešten južnokorejski predsednik Moon Jae-in, koji je sazvao vanrednu sednicu Veća nacionalne bezbednosti. Severna Koreja proteklih nedelja je izvela niz probnih ispaljivanja balističkih raketa.

Poslednji test izveden 21. maja kada je projektil ispaljen s istočne obale u smeru mora.Japanska vlada neposredno pšosle saopštenja južnokorejske vojske uložila protest protiv najnovijeg severnokorejskog lansiranja balističke rakete koja je po svemu sudeći pala unutar japanske ekonomske zone u Japanskom moru, objavio je glasnogovornik vlade Yoshihide Suga.

Inače Kim Džong-un je nadgledao u nedelju testiranje novog sistema za protivavzdušnu odbranu i naredio njegovu masovnu proizvodnju i raspoređivanje po čitavoj zemlji.

"Severnokorejsko ispaljivanje balističke rakete krajnje je problematično gledano iz perspektive sigurnosti pomorskog i vazdušnog saobraćaja i predstavlja jasnu povredu rezolucija Saveta bezbednosti UN", rekao je portparol vlade Jošihide Suga.

Dodao je i da zasada nije utvrđena nikakva šteta na brodovima ni na zrakoplovima.Japanski premijer Šinzo Abe osudio je severnokorejsko lansiranje rakete i obećao da će u suradnji s drugim zemljama poduzeti mere kako bi se obuzdale opetovane provokacije Pjongjanga.

"U saradnji sa SAD preduzećemo jasne mere kako bismo odvratili Severnu Koreju od takvih poteza", poručio je japanski premijer.

Zvaničnik Bele kuće rekoa je da je američki predsednik Donald Tramp obaviješten o ispaljivanju projektila.

(24sata.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track