(VIDEO) TOTALNI PREOKRET U SIRIJI: Trampova odluka šokirala svet i sve promenila!
Foto: AP

KORAK KA MIRU

(VIDEO) TOTALNI PREOKRET U SIRIJI: Trampova odluka šokirala svet i sve promenila!

Planeta -

VAŠINGTON - Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) gasi svoj program podrške pobunjenicima koji se bore protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada, piše Vašington post.

Pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, taj list navodi da je četvorogodišnja tajna operacija imala ograničen uticaj, naročito od kada su ruske snage stale na Asadovu stranu 2015. godine.

Predsednik SAD Donald Tramp je doneo odluku da ukine program podrške pre skoro mesec dana, posle sastanka sa direktorom CIA Majkom Pompeom i savetnikom za nacionalnu bezbednost H.R. Mekmasterom.

Bela kuća i zvaničnici CIA odbili su da komentarišu te navode.

Postepeno ukidanje programa CIA održava "Trampov interes u pronalaženju načina da sarađuje sa Rusijom" kao i "priznanje ograničene moći Vašingtona i želje da ukloni Asada sa vlasti", tvrdi Vašington post.

SAD i Rusija postigle su dogovor o prekidu vatre u jugozapadnoj Siriji, koji je objavljen 7. jula na samitu G20 u Hamburgu, gde se Tramp prvi put od stupanja na čelo SAD sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Bivši američki predsednik Barak Obama odobrio je program za podršku pobunjenicima 2013. godine u vreme kada su razne grupe pobunjenika tražile spoljnu podršku u ustanku protiv "Asadovog režima".

foto: AP

Više hiljada sirijskih boraca protiv vlade je obučeno, naoružano i pušteno u rat protiv sopstvenih vlasti, podseća AFP.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 19 EPIZODA: Ovo je Asadov razbijač terorista, smrt dolazi sa neba!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track