KADA ISTERIVAČI ĐAVOLA NE ZNAJU ŠTA ĆE, ZOVU NJEGA: Vrhunski naučnik tvrdi da opsednutost postoji
Foto: Profimedia

Egzorcisti i naučnici

KADA ISTERIVAČI ĐAVOLA NE ZNAJU ŠTA ĆE, ZOVU NJEGA: Vrhunski naučnik tvrdi da opsednutost postoji

Planeta -

Mala grupa časnih sestri i svešenika dolazi u malu kapelu jedne junske večeri. Iako je napolojju vruće, u prostoriji se bukvalno može opipati hladnoća. Dok sveštenici počinju sa molitvom, žena oko koje su okupljeni pada u trans - i potom se poput pritiska na prekidač vraća u život. Progovara sa više različitih glasova - jedan je dubok i muževan, drugi je visok i ženski, a treći neutralan i izgovara reči na latinskom. Kad je neko poprska sa običnom vodom, ne reaguje. Ali, kada je pospu svetom vodom, vrišti u agoniji.

"Ostavi je na miru, jeb... svešteniče. Prestanite vi kurve, zažalićete", muški glas govori kao iz bunara. Verovatno ste za to čuli ili već videli pre - dušu obuzetu Satanom, sveštenika koji iznad nje maše rasećem i izobličenu žrtvu koja ih agresivno napada. Filmovi i knjige toliko su puta opisali egzorcizam da je on već postao kliše.

Ali, ovo nije onaj filmski, već pravi egzorcizam a uključuje lika koji se normalno ne može videti u tradicionalnom scenariju koji uključuje đavola. Dr. Ričard Galager je vrhunski obrazovan psihijatar koji podučava na Univerzitetu Kolumbija i Njujorškom medicinskom fakultetu. On je bio deo tima koji pokušava da pomogne ženi.

Borba protiv Sataninih podređenih nije bila deo plana karijere Galagera dok je studirao medicinu na Jejlu. Znao je za biblijske slike opsednutosti demonima, ali smatrao ih je pokušajima borbe sa psihičkim i zdravstvenim poremećajima drevnih kultura, naprimer u slučajevima epilepsije i sličnog. Ričard sebe sa ponosom naziva "čovekom nauke".

Ipak, danas, postao je neko drugi, čovek čiju pomoć traže egzorcisti širom SAD-a. On tvrdi, iako je lekar, da je opsednutost stvarna. Video je dokaze - žrtve koje odjednom govore savršenim latinskim, a nisu nigde imale ni priliku da ga čuju, sakralne objekte koji sami lete sa police, ljude koji pokazuju "skriveno znanje", naprimer tajne o ljudima koje naprosto nikako nisu mogli da znaju, piše CNN.

"Video sam ženu od 40-ak kilograma kako se cedi od znoja i u zid baca muškarca dvostruko težeg od nje same. To nije psihijatrijski slučaj, to nadilazi psihijatriju" kaže on. Galager sebe naziva "savetnikom za opsednutost". Proteklih 25 godina pomaže pripadnicima crkvenih redova u razlikovanju mentalnih poremećaja od demonske opsednutosti. Smatra da je video više slučajeva opsednutosti nego bilo koji drugi lekar u svetu.

"Kad god mi treba pomoć, zovem ga", kaže sveštnik Gari Tomas, jedan od najpoznatijih egzorcista u SAD-u, a upravo se na njegovom delu temelji film "Obred" (The Rite)

"On je vrlo cenjen na svom polju a nije poput drugih terapeuta, koji su ili ateisti ili agnostici", dodaje Tomas. Kad govori o slučajevima opsedanja, Galager zvuči kao da opisuje rast algi u okeanima - ton mu je odrešit, govor suv i klinički a priča samo o činjenicama. Opsednutost, kaže on, retka je, ali stvarna.

Neki njegovi kritičari tvrde da je on opsednut vlastitim iluzijama. Kažu da su sve to čemu je svedočio "jeftini salonski trikovi" od ljudi kojima verovatno trebaa terapija, ali ne i egzorcizam, jer nema empirijskih dokaza da je Satana stvaran. Ipak, jedna od najvećih misterija ne tiče se onog što je Galager video, već način na koji je evoluirao - od čoveka koji veruje isključivo u nauku, do onoga koji je uvučen u svet demonskih opsedanja. Njegov kratki odgovor na to je "Upoznao sam kraljicu Sotone".

Bila je to žena srednjih godina koja je nosila tamnu odeću i šminku. Mogla je da bude vrlo šarmantna kad je poželela, ali bila je članica satanističkog kulta. Nazivala se njihovom kraljicom, ali Galager je nazivao Julija, dodelivši joj taj pseudonim. Njoj je prvoj pristupio lokalni sveštenik, uveren da je opsednuta demonom pa je poslao egzorcisti. Taj egzorcista je zatražio Galagerovu pomoć.

Ali, zašto bi ljubitelj đavola želeo da bude oslobođen od njega samog? "Bila je u konfliktu, jedan deo njene ličnosti shvatao je koliko je u nevolji i je želeo je da bude slobodan. To je bio jedan od prvih slučajeva na kom sam radio a skroz me je promenio", otkriva on. Pomogao je da se okupi ekipa koja je ženu trebalo da oslobodi opsednutosti. Predmeti su leteli svuda oko nje, a napadala je sve koji su učestvovali u egzorcizmu, napadajući ih detaljima koje nikako nije mogla da zna - Galageru je rekla da je njegova majka umrla od raka jajnika jer je bila zla i da se njegove mačke sinoć nisu potukle bez razloga - već zbog đavola. Julija je pronašla način kako da dopre do njega iako nije fizički bila sa njim - jedno veče je preko telefona razgovarao sa sveštenikom iz Julijinog slučaja pa su obojica odjednom čuli demonski glas koji im je bio poznat iz ranijih seansi sa Julijom.

Kaže da ga nikad nije bilo strah. Iako je znao koliko je to sve bizarno, bio je uveren da se nalazi na "strani pobednika".

On odlučno tvrdi da je uvek na strani nauke, a u opsedanja ne veruje zato što je katolik, već zbog toga što se trudi da prati dokaze. Moderno hrišćanstvo ne smatra veru i nauku kontradiktornim - veruju u opsednutost, ali i u evoluciju, globalno otopljavanje i razne druge stvari.

Kipriano de Meo, italijanski sveštenik koji je ujedno i egzorcista od 1952. godine, za Italijansku katoličku novinsku agenciju je otkrio da je ključni faktor prema kom možemo da prepoznamo jesmo li opsednuti ili bolujemo od neke (mentalne) bolesti, reakcija na prisutnost egzorcista i molitve koje on izgovara.

Službeni Vatikan 2015. je godine organizovao kongregaciju sa ciljem obuke egzorcista nakon što je Međunarodna zajednica egzorcista godinu dana ranije utvrdila da je 'okultna aktivnost u porastu'.

Katolička crkva objavljuje i uputstva kako sprečiti opsednutost. Sve, kažu, počinje sa molitvom. Isto tako, bitno je izbegavati sve u vezi Satane, komunikaciju sa mrtvima i proricanja budućnosti.

"Konsultovanje horoskopa, astrologije, čitanja iz dlana i vidovnjaštva krije želju za kontrolom nad vremenom, istorijom i drugim ljudima. Svi ti fenomeni kontradiktorni su časti, poštovanju i strahopoštovanju koje dugujemo samom Bogu", stoji u Katekizmu Katoličke crkve.

(Kurir.rs/Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track