(VIDEO) U OVOJ ZEMLJI VLADA BEDA, A PARE ULICOM NOSE U KOLICIMA: I plaćaju tako da bi im pozavidele i neke razvijene države
Foto: Profimedia

monetarni haos

(VIDEO) U OVOJ ZEMLJI VLADA BEDA, A PARE ULICOM NOSE U KOLICIMA: I plaćaju tako da bi im pozavidele i neke razvijene države

Planeta -

Mala i međunarodno nepriznata zemlja na rogu Afrike mogla bi ubrzo postati uzor razvijenim zapadnim zemljama kad je reč o novčanom poslovanju.

Samoproglašena država Somalilend, koja je nastala odvajanjem od Somalije 1991. godine, ubrzano razvija bezgotovinsko plaćanje, a virtualne transakcije mobilnim, sada su već na nivou od 50 odsto ukupnog prometa i godišnje rastu za 10 odsto.

U ovako naglu modernizaciju plaćanja roba i usluga nisu se upustili zbog visokorazvijene tehnologije, već naprotiv - zbog siromaštva i galopirajuće devalvacije. S obzirom da država već 26 godina nije međunarodno priznata, u njoj ne posluje ni jedna strana banka, a domaća valuta - somalilendski šiling, rapidno gubi vrednost. Jedan američki dolar danas vredi 9.000 šilinga, a samo pre godinu dana odnos je bio 1:4.500. Za iole veću nabavku namirnica, novac treba nositi u velikim torbama, većim od onih u koje će strpati kupljenu robu.

Nacionalna valuta uvedena je 1994. godine i koristila se za kupovinu oružja i finansiranje rata protiv oružanih grupa, ali ubrzo se količina novca počela nekontrolisano uvećavati njegovim štampanjem po narudžbi političkih vođa za njihove lične potrebe. To je rezultiralo devalvacijom valute koju danas, oni stariji voze ulicama glavnog grada Hargeise u kolicima, dok oni mlađi već odavno sve plaćaju preko mobilnog.

Prazninu u nedostatku bankomata, koji u ovim uslovima ne bi ni imali smisla, dve privatne firme nadoknadile su nedostatak internet-bankarstva, s obzirom da nema ni interneta. Građani novac polažu u te firme, a one ih prebacuju na njihove mobilne telefone. Građani plaćanje obavljaju kucanjem brojeva i PIN-ova.

Svaki trgovac na zidu svoje prodavnice ima istaknut svoj personalizovani broj koji kupac upiše u svoj mobilni i prebaci novac za kupljenu robu ili uslugu. Na taj način posluju čak i prodavci na pijacama, a neku vredniju robu poput nakita, više ne možete uopšte kupiti za gotovinu, osim ako se ne plaća u evrima ili američkim dolarima. Tako se čak plaćaju i zeleni listovi khata - lokalnog lakog narkotika koji deluje poput blaže vrste kokaina i prodaje se na pijaci glavnog grada.

"Ljudi su zadovoljniji ako mogu brzo dobiti svoju dozu khata, a to mogu samo ako brzo plate - dakle mobilnim", objasnio je lokalni prodavac. Pomoćnik u lokalnoj zlatari sa osmijehom je rekao:

"Ne, nakit ne prodajemo za somalilendske šilinge. Pa trebalo bi nam tri sata da prebrojimo novac za najobičniju narukvicu. Na ulicama Hargeise tek tu i tamo možete sresti ponekog starca koji i dalje gomile novca vuče u kolicima. Na pitanje kada će preći na plaćanje mobilnim, jedan od njih je mrzovoljno odogovorio:

"To je kao da me pitate kad ću umreti. Ne znam hoću li ikad početi da plaćam mobilnim. To vam svako može ukrasti iz džepa. Novac u kolicima je puno sigurniji".

Ipak, Somalilend je na najboljem putu da postane prva zemlja na svetu koja je prihvatila bezgotovinsko plaćanje i to će biti jedino u čemu će ova zemlja, barem u bliskoj budućnosti, preteći bilo koga.

(Kurir.rs/Express.hr)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track