(FOTO,VIDEO) KURDI PROGLASILI NEZAVISNOST, SLAVE NA ULICAMA: Erdogan ozbiljno zapretio odmazdom
Foto: EPA

zaoštrava se situacija

(FOTO,VIDEO) KURDI PROGLASILI NEZAVISNOST, SLAVE NA ULICAMA: Erdogan ozbiljno zapretio odmazdom

Planeta -

Na ulicama u iračkom Kurdistanu večeras je proglašena nezavisnost a na ulicama je počelo slavlje.

Konačni rezultati referenduma još uvek nisu poznati ali sudeći po slavlju i izveštajima lokalnih medija pozitivan ishod referenduma se ne dovodi u pitanje.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas da bi Turska mogla da blokira gasovod kojim nafta prolazi iz severnog Iraka u svet, pojačavajući na taj način pritisak na kurdski autonomni region zbog referenduma o nezavisnosti.

On je to rekao ubrzo nakon što je premijer Turske Binali Jildirim izjavio da bi Ankara mogla da preduzme kaznene mere zbog referenduma o nezavisnosti iračkih Kurda, prenosi Rojters.

Iračani i Turci počeli vojne vežbe zbog Kurda

Iračka vojska započela je, zajedno sa turskom armijom, "velike manevre" na zajedničkoj granici dveju zemalja, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Iraka.

Kako se navodi, te dve države koordinišu mere protiv kurdskog regiona na severu Iraka, a kao odgovor za neobavezujući referendum o nezavisnosti koji je danas tamo organizovan, prenosi Rojters. Nakon poziva iz regiona, Evrope i SAD da se referendum ne održi, rastu strahovanja da bi mogao izbiti sukob u kojem bi se protiv Kurda okrenuli iračka vojska, ali i Turska, Iran i provladine snage u Siriji.

Erdogan je rekao da je "separatistički" referendum neprihvatljiv i da će ekonomske, trgovinske i bezbednosne kontramere biti preduzete. Na stotine hiljada barela nafte dnevno prolazi kroz gasovod u Turskoj iz severnog Iraka, ali je Erdogan rekao da je opcija ukidanja tog gasovoda "na stolu".

foto: EPA

Kako je rekao Jildirim, konačna odluka o kaznenim merama biće doneta nakon razgovora sa centralnom vladom Iraka.

Kako je ranije preneo Rojters navode kurdske televizije, odziv glasača na današnjem referendumu u Kurdistanu bio je 78 odsto, a konačni rezultati glasanja očekuju se u roku od 72 sata, objavila je kurdska televizija.

foto: EPA

Kako se navodi, veliki broj stanovnika Kurdistana izašao je na referendum, ignorišući pritisak Bagdada, pretnje iz Turske i Irana, kao i upozorenja međunarodne zajednice da bi glasanje moglo da izazove veći regionalni konflikt.

Prema očekivanjima, glasanje koje su organizovali kurdski lideri, moglo bi da donese veliko "da" za nezavisnost, ali nije obavezujuće.

(Kurir.rs/RT/Tanjug)

Foto Fonet/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track