ZAOŠTRENO! KURDI IRAČANIMA NE DAJU GRANICE: Iran zabranio transport nafte ka Iračkom Kurdistanu
Foto: EPA

opasna situacija

ZAOŠTRENO! KURDI IRAČANIMA NE DAJU GRANICE: Iran zabranio transport nafte ka Iračkom Kurdistanu

Planeta -

Regionalna vlada Kurdistana odbija da preda kontrolu nad svojim graničnim prelazima vladi Iraka, saopštila je kurdistanska televizija "Rudov", citirajući vladinog zvaničnika.

Irak zahteva da Kurdistan preda kontrolu nad graničnim prelazima prema Siriji, Iranu i Turskoj, kao odmazdu za referendum o nezavisnosti Kurdistana održanog 25. septembra na kome je 92 odsto glasača zaokružilo opciju "da".

Uz podršku Ankare i Teherana, iračka vlada je zahtevala od regionalne vlade Kurdistana da poništi rezultate referenduma ili se suoči sa sankcijama, međunarodnom izolacijom, a moguće i sa vojnom intervencijom, prenosi Rojters.

Iran je zabranio danas svojim kompanijama transport naftnih proizvoda do i iz iračkog regiona Kurdistana, nakon što je zvanični Teheran obećao da će podržati Bagdad u protivljenju referendumu o nezavisnosti koji je u kurdskom regionu Iraka i na spornim teritorijama održan u ponedeljak.

"Direktivom iranskog Sekretarijata za saobraćaj privremeno je zabranjen transport naftnih proizvoda iz Irana do iračkog Kurdistana i obrnuto posle najnovijeg razvoja situacije u tom regionu", javila je iranska novinska agencija Tasnim.

Iran, u kom živi brojna kurdska manjina, prethodno je saopštio da je referendum u iračkom Kurdistanu pretnja po stabilnost u tom krizom pogođenom regionu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track