REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Naučnici stvorili lek za HIV!
Foto: Profimedia

Otkriće na Floridi

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Naučnici stvorili lek za HIV!

Planeta -

Tim američkih istraživača uspeo je da novom terapijom potpuno spreči produkciju opasnog virusa u zaraženim ćelijama

Naučnici sa Istraživačkog instituta Skrips na Floridi napravili su lek sposoban da zaustavi produkciju HIV u zaraženim ćelijama.

S obzirom na to da novo jedinjenje ne samo da blokira produkciju virusa već ga i sprečava da se širi na zdrave ćelije, ovo se smatra prvim funkcionalnim lekom za HIV.

Ćelijska mašinerija

- Kombinovanjem našeg leka sa standardnim antiretrovirusnim koktelom mnogo je smanjena infekcija HIV-1 kod humanizovanih miševa. To je siguran dokaz da smo zaista dobili funkcionalni lek - rekla je Suzana Valente, vođa tima istraživača.

Ona novi pristup lečenju naziva „blokiraj i zaključaj“. Kako objašnjava, za lečenje koriste derivat prirodnog jedinjenja didehidro-Cortistatin A (dCa), koji inhibira aktivator virusne transkripcije (Tat) i sprečava ne samo produkciju već i reaktivaciju i obnavljanje virusa.

- Veoma je važno reći da naš lek nema nikakve nuspojave i vrlo je efikasan. Blokirali smo Tat, a ćelijska mašinerija je odradila ostatak posla. Kod polovine ispitivanih miševa virus nije mogao da se primeti ni 16 dana po prekidu terapije. Ipak, to je još relativno kratak period, ali verujemo da duže lečenje može da omogući i duže periode u kojima nije potrebno koristiti lekove - kaže Valenteova.

foto: Scrippts Research Institute

Ona dodaje da naučnici žele potpuno uništenje virusa, ali da to zasad nije realistično.

Korak napred

Dr Karl Dajfenbah, direktor odeljenja za sidu na američkom Nacionalnom institutu zdravlja, kaže da je ovo istraživanje još na početku da bi se smatralo uspešnim.

- Ovo je novi talas inovacija u terapiji za HIV, ali i veliki korak napred. Ipak, potrebna su dalja klinička ispitivanja da vidimo stvarnu efikasnost dCa - rekao je on.

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia, Scrippts Research Institute

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track