MOĆNI I IZOPAČENI: Posle Holivuda seksualni skandal potresa i Evropski parlament, progovorile asistentkinje!
Foto: EPA, Profimedia

pukla bruka

MOĆNI I IZOPAČENI: Posle Holivuda seksualni skandal potresa i Evropski parlament, progovorile asistentkinje!

Planeta -

Desetak asistentkinja u Evropskom parlamentu u Strazburu optužilo je predstavnike tog zakonodavnog tela Evropske unije za seksualno zlostavljanje i maltretiranje.

One tvrde da se radi o visoko pozicioniranim osobama iz svih političkih sfera, a među njima su i bivši ministri. Žrtve zlostavljanja odlučile su da prekinu ćutnju posle izbijanja skandala sa slavnim holivudskim producentom Harvijem Wajnštajnom posle čega je krenula kampanja po društvenim mrežama.

Svoju priču iznele su novinaru londonskog Sandi tajmsa. Jedna službenica EP tvrdi da je je jedan ugledni predstavnik star oko 60 godina, oženjen i oca dvoje dece, 'neprikladno dirao'.

"Milovao mi je kosu, zatim moj vrat pa bi krenuo niz leđa... Skamenila sam se, bila sam prestravljena. Rekla sam to kolegici koja mi je savetovala da ga prijavim, ali na kraju nisam to uradila... Bilo me je strah da ću da izgubim posao, ostati posramljena i da će mi to uništiti karijeru".

Žrtve nisu želele da imenuju svoje zlostavljače u strahu da će sa njima morati da se suoče na sudu. Novinar je navodno vidio SMS poruku koju je Iv Kušet, bivši francuski ministar zaštite okoline i predstavnik Zelenih u EP, poslao 25-godišnjoj asistentkinji svog kolege.

U poruci 71-godišnjak joj je zamerio što je odbila poziv na večeru i dodao da želi s njom da podeli 'strast, snove i maštarije'.

" Znam da je kliše, da starac poziiva na izlazak mladu lepu ženu. Strahuješ li štao će ljudi da kažu... ili možda drhtiš od slasnog, a opet uznemirujućeg iščekivanja?", napisao joj je.

Sandej tajms navodi da je jedan viši zvaničnik masturbirao pred svojom mladom asistentkinjom, a sredovečni političar pipkao svoju pomoćnicu.

Jedna 24-godišnjakinja otkrila je da je jedan nemački predstavnik 'vrebao' na sastancima i da se ponašao neprimereno zbog čega joj je bilo neprijatno.

Još jedan član iz Njemačke optužen je da je dirao po zadnjici 22-godišnju pomoćnicu na radnom ručku na kom su razgovarali o političkoj kampanji. Devojka je izjavila da je EU parlament leglo zlostavljača jer njihovi predstavnici, koji namerno zapošljavaju mlade asistentkinje smatraju da su nedodirljivi i da nikome nisu odgovorni.

Katarina Birder iz Kluba Saveza liberala i demokrata i članica Odbora za borbu protiv uznemiravanja rekla je da je mučno slušati o tome šta se događa iza zatvorenih vrata.

"Kad neko ima moć nad tobom, moraš da imaš veliko samopoštovanje i imaš financijska i druga sredstva kako bi mogao da se izvučeš iz te situacije... Članovi EP imaju popriličnu političku moć i nekad se ponašaju veoma neprikladno", potvrdila je Birderova.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track