PRAVNA ANALIZA! KATALONSKI PARADOKS: Nezavisnost pokrajine bi mogao da progura - španski premijer!
Foto: Fonet/AP

analiza

PRAVNA ANALIZA! KATALONSKI PARADOKS: Nezavisnost pokrajine bi mogao da progura - španski premijer!

Planeta -

Pravno gledajući, Španija je u pravu, a Katalonija greši. Na referendum o nezavisnosti izašlo je tek 43 odsto katalonskih glasača.

Na njemu je glasalo oko dva miliona ljudi, od kojih 95 odsto jeste glasalo za nezavisnost Katalonije, ali ona ima kupno 7,5 miliona stanovnika. Referendum na kome je glasalo 43 odsto od sveukupnog broja katalonskih glasača očigledno ne može biti uverljiv osnov za proglašenje neovisnosti.

Zagovornici nezavisnosti (ili separatisti; terminologija je takođe važna u ovoj priči) danas su nezavisnost Katalonije izglasali sa 70 od 135 glasova u katalonskom parlamentu. Reč je o nategnutoj većini od par glasova koja teško može biti legitimna za donošenje jedne tako dalekosežne odluke.

Podela je vidljiva i među stanovništvom Katalonije, gde ima i onih koji ne podržavaju nezavisnost. Sve to možda predstavlja korak do građanskog rata.

I Puđdemon i Rahoj, čelnici Katalonije i Španije nisu se pokazali kao vešti političari u ovom duelu. Prvi je požurio da proglasi nezavinsost da bi preduhitrio uvođenje direktne kontrole Madrida nad pokrajinom, pošto je ranije odbio da raspiše prevremene izbore kako bi ponovo proverio volju naroda. Drugi je mogao da da garancije da Madrid neće uvesti posebne mere ako Katalonija pristane na izbore.

Svaka odluka koja bi mogla dovesti do krvoprolića je pogrešna odluka

Puđdemon nije obavio ni osnovne pripeme za nazavinsost što objašnjava njegovo haotično ponašanje u protekloj sedmici. Jedini koji sada može spasiti Puđdemon i navodnu katalonsku nezavisnost je Mariano Rahoj. Ako on krene sa nečim što bi u praksi izgledalo kao vojno-policijska okupacija Katalonije i ako pendrečenje od pre par nedelja ovaj put preraste u pravo krvoproliće, onda - paradoksalno - ima šanse da proglašenje katalonske nezavisnosti spletom okolnosti ipak uspe. Kurir.rs/Index.hr

Foto: Fonet AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KATALONIJA PROGLASILA NEZAVISNOST! Špansku pokrajinu čekaju različiti scenariji i svi su napeti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track