NEMAČKOJ HITNO TREBAJU RADNICI: Otvoreno više od milion radnih mesta, primaju gastarbajtere iz celog sveta!
Foto: printscren depo.ba

ŠANSA ZA NOVI ŽIVOT

NEMAČKOJ HITNO TREBAJU RADNICI: Otvoreno više od milion radnih mesta, primaju gastarbajtere iz celog sveta!

Planeta -

U Nemačkoj i dalje raste potreba za novom radnom snagom.

U trećem kvartalu ove godine otvoreno je čak 1.097.600 radnih mesta, što je za 175.000 više nego u istom periodu prošle godine.

"U poređenju sa 2016. posebno je povećana potražnja za radnicima u prerađivačkom sektoru, saobraćaju i logistici", rekao je Aleksandar Kubis iz Instituta za istraživanje rada (IAB)

foto: Reuters/Ilustracija

I dalje nedostaju radnici u sektoru usluga, građevine i trgovine. Najveća potražnja je vlada u manjim kompanijama i fabrikama, sa najviše 50 zaposlenih, a zatim slede srednje velika poduzeća. Stručnjaci procenjuju da veliku potražnju za stručnom radnom snagom neće moći da pokrije pojačano useljavanje iz zemalja Europske unije, kao što je to bio slučaj proteklih godina, već nemačko tržište rada morati da otvore i za stručnjake iz celog sveta.

Tema novog nemačkog useljeničkog zakona, po uzoru na klasične useljeničke zemlje poput Kanade ili Novog Zelanda po bodovnom sistemu, tema je i aktualnih koalicijskih pregovora između demokršćana, liberala i zelenih, pri čemu su liberali najveći zagovornici otvaranja tržišta rada.

Kurir.rs/Index.hr

Foto printscreen depo.ba

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO! I srpski političari u “Rajskim papirima”!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track