HOLANDIJA POTPUNO ZABRANILA PUŠENJE U KAFIĆIMA: Sud ukinuo pušačke zone!
Foto: Shutterstock

pušači besni

HOLANDIJA POTPUNO ZABRANILA PUŠENJE U KAFIĆIMA: Sud ukinuo pušačke zone!

Planeta -

Holandski sud je u utorak u presudi zabranio pušačke zone u barovima i bistroima u zemlji, gde je do sada bilo dozvoljeno pušenje u 25 odsto takvih objekata.

Više od deset godina posle preporuka Svetske zdravstvene organizacije (WHO) o zabrani pušenja u zatvorenim javnim prostorima, manji bistroi su još imali zatvorene prostore u kojima je moglo da se puši.

Sud u Hagu je ocenio da su takvi prostori "u sukobu" s Okvirnom konvencijom o kontroli duvana (CCLAT) WHO-a koja je 2005. stupila na snagu i koju je Holandija potpisala.

"Zakoni o suzbijanju zavisnosti o pušenju primenjuju se i na prostore namenjene pušačima", odlučio je sud. Udruženje protivnika pušenja koje je uložilo žalbu, imala je u vidu barove manje od 70 kvadrata u kojima je vlasnik ujedno i jedini radnik. Takvi barovi sada više ne smeju da imaju zatvorene prostore za pušače.

Još se ne zna kada će sudska odluka početi da se primenjuje jer se može očekivati još jedna žalba, pišu holandski mediji. Sud je međutim odbio zahtev Udruženja da se zabrana primenjuje na sve zatvorene javne prostore namenjene pušačima.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track