(VIDEO) NA KORAK DO NOVOG RATA U SIRIJI: Turci pripucali na snage koje je Damask poslao u Afrin, prosirijski borci se povukli
Foto: Twitter

GRAD POD OPSADOM

(VIDEO) NA KORAK DO NOVOG RATA U SIRIJI: Turci pripucali na snage koje je Damask poslao u Afrin, prosirijski borci se povukli

Planeta -

Konvoj prosirijskih snaga, koji je danas ušao u severozapadni sirijski region Afrin, vratio se odatle nakon što su turske snage na njih otvorile artiljerijsku vatru, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, tvrdeći da je konvoj bio sačinjen od "terorista" koji su delovali nezavisno.

Erdogan je rekao da je prethodno postigao sporazum o tom pitanju s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem, i upozorio da će ta grupa, za koju je naveo da su šiitske milicije, to skupo platiti, prenosi Rojters.

Turska je ranije upozorila Damask zbog podrške kurdskim Jedinicama za zaštitu naroda (YPG), koje smatra teroristima i produženom rukom kurdskih pobunjenika u Turskoj.

Ranije je, prema agenciji Asošiejted pres, sirijska državna televizija prenela da su turske trupe granatirale ulazne tačke u kurdsku enklavu Afrin, na severu Sirije, ubrzo pošto je veći broj provladinih boraca ušao u to područje.

Međutim, zvanična potrda sa sirijske strane još nije stigla. Podsetimo, turski predsednik je danas najavio da će turske snage okružiti Afrin u narednih nekoliko dana.

On je zapretio da "terorističke snage neće moći da uspostave koridor na južnoj granici Turske".

Sirijska državna televizija je, navodno, prikazala konvoj kako ulazi u Afrin.

"Da, to je istina. Vladine snage su danas ušle u Afrin kako bi odbranile grad od turskih snaga. Ne možemo da potvrdimo o koliko vojnika se radi", rekao je Brusk Haseke iz snaga YPG.

Kako se navodi, oko 20 kamiona je ušlo u selo Nubul, a svemu tome je navodno prethodio dogovor između Damaska i kurdskih zvaničnika.

Provladini sirijski borci nose maskirne uniforme i mašu oružjem i sirijskim zastavama iz svojih vozila, dok prolaze kroz kontrolni punkt na kojem se vide oznake kurdskih bezbednosnih snaga. Kurdski zvaničnici, za sada, nisu komentarisali raspoređivanje vojske.

Turske oružane snage su prošlog meseca počele ofanzivu na taj severni kurdski region u Siriji.

Inače, prosirijski borci ulaze u Afrin dan nakon što je Turska upozorila sirijsku vladu da ne šalje snage u tu enklavu pod kontrolom Kurda gde je u toku obimna turska vojna ofanziva, poručivši da će uzvratiti trupama ako im je cilj da zaštite kurdske borce.

Takođe, nekoliko sati uoči ulaska sirijskih provladinih snaga, turski mediji su javili da su turske trupe i savezničke sirijske opozicione snage povezale veliki deo teritorije u enklavi Afrin sa sirijskim gradom Azazom, koji je pod turskom kontrolom.

Kurir.rs Foto: Twitter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja