KARDINALNA GREŠKA BRITANSKE POLICIJE: Smanjili broj policajaca, ali nisu računali na ALBANSKU MAFIJU! Sad znaju da je BESA jača od OMERTE (VIDEO)
Foto: Profimedia, Shutterstock

opasno

KARDINALNA GREŠKA BRITANSKE POLICIJE: Smanjili broj policajaca, ali nisu računali na ALBANSKU MAFIJU! Sad znaju da je BESA jača od OMERTE (VIDEO)

Planeta -

Nove brojke državne britanske agencije otkrivaju zapanjujuće povećanje šverca kokaina od strane ozloglašene albanske mafije koja radi sa latinskoameričkim kartelima - a bujna trgovina je direktno povezana sa velikim porastom nasilnog zločina širom Britanije.

A nasilje više nije ograničeno na velike gradove - napadi pištoljima i noževima se dešavaju i u primorskim mestima i selima.

Podaci objavljeni od strane Nacionalne agencije za kriminalitet dolaze iste nedelje kada je mladi reper za koga se sumnja da je imao veze sa drogom ubijen u Brikstonu. U drugom incidentu, 13-godišnji dečak je ustreljen u glavu tokom navodnog incidenta vezanog za drogu.

Albanske bande stekle su ozloglašenu reputaciju kao visoko organizovani i iskusni kriminalci koji imaju lak pristup oružju.

Istraživanje publikacije Global Drug iz Londona došlo je do spiska od preko 4.600 najopasnijih kriminalaca u Velikoj Britaniji - na čijem čelu jesu Britanci, koji su ipak uspeli da potisnu Albance i Rumune, koji su carovali prošle godine.

Rezultati pokazuju da se isporuka kokaina do korisnika u Engleskoj i Škotskoj vrši za manje od 15 minuta, dok neki kažu da stiže "brže od prosečne pice".

Endi Kuk, glavni inspektor za organizovani kriminal kaže da se albanski uticaj proširio na veliki broj gradova. "Kriminalci iz regiona Balkana stoje rame uz rame sa domaćim kriminalcima u mnogim britanskim gradovima", kaže Kuk.

Po njegovim rečima očekuje se povećanje isporuka kokaina i kreka što će dodatnmo pokačati nasilje, ali će do rasta nasilja doći i zbog drugih razloga - kao što je smanjenje broja policajaca.

"Kriminalci iz balkanskih zemalja su veći izazov jer mi tamo nemamoveze kaže Kuk i dodaje da je jako tešklo inflitrirati se u njihove organizacije. "Jako su povezani ali imamo neke uspehe", kaže on.

Nacionalna agencija za kriminal je saopštila da je korupcija i nedostatak saradnje sa državama Balkana otežava rušenje albanske mafije.

Edi Rama, albanski premijer, je za BBC Radio 4 rekao: "Organizovani kriminal više nije lokalni, on je međunarodni.Kriminalci imaju sopstvenu Evropsku uniju i zbog toga naša Evropska unija treba biti jaka i još više povezana".

Kurir.rs/Express.co.uk

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track