STARIJI ĆE TEŠKO DO POSLA U AUSTRIJI: Nova vlada ukinula bonus za zapošljavanje!
Foto: Printscreen

nove mere

STARIJI ĆE TEŠKO DO POSLA U AUSTRIJI: Nova vlada ukinula bonus za zapošljavanje!

Austrija -

BEČ - Nova austrijska vlada ukinula je mere za podsticaj zapošljavanja osoba iznad 50 godina, takozvani "bonus za zapošljavanje" i akciju "20.000".

Koalicioni partneri - Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka (FPO) - dogovorile su, proteklog vikenda, da se ukinu mere, koje je prethodna vlast, na želju tadašnje vladajuće Socijaldemokratske partije (SPO) uvela kako bi smanjila broj nezaposlenih starijih osoba.

Nova vlada smatra da su mere prethodne vlasti loše, odnosno ne vode ka cilju.

Akcija "20.000" predviđala je zapošljavanje 20.000 starijih nezaposlenih, a rok za primenu bio je predviđen do kraja prošle godine. Prema saopštenju vlade zahtevi koji su pozitivno rešeni do 31.decembra ili se nalaze u obradi biće realizovani.

Međutim, budući fokus u politici zapošljavanja biće usmeren na mere dokvalifikacije. Druga mera, bonus za zapošljavanje, ukinuta je pre vremena, pošto je trebalo da traje do 31.januara. Preduzeća, koaj su zapošljavala starija lica dobijala su podsticaje.

Zahtevi koji su predati biće, kako je naglašeno, uzeti u obzir, a ranija vlada predviđala je fond u visini od dve milijarde evra za ove podsticaje. Bonus za zapošljavanje počeo je da se primenjuje od 1. jula, a podneto je oko 12.600 zahteva za 64.000 zaposlenih. Što se tiče akcije "20.000" do kraja novembra zaposleno je oko 1.500 osoba iznad 50 godina.

Šef Servisa za zapošljavanje (AMS) Johanes Kopf još ranije je predlagao da se akcija "20.000" smanji, jer smatra da je dovoljna jedna mera, odnosno podsticaj za zapošljavanje starijih.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track