GRADONAČELNIK KRALJICE JADRANA: U mojoj Veneciji neće biti gej parade!
Foto: Profimedia, Twitter

Neće moći

GRADONAČELNIK KRALJICE JADRANA: U mojoj Veneciji neće biti gej parade!

Planeta -
Luiđi Brunjaro kaže da su te parade farsa i vrhunac kiča, zbog čega ga napadaju da je homofob

VENECIJA - Grupe za zaštitu ljudskih prava oštro su danas reagovale kada je gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro rekao da će zatražiti da se tokom njegovog mandata, zabrani gej parada.

''Neće biti parade ponosa u mojoj Veneciji'', izjavio je Brunjaro u intervjuu za list Republika', nazivajući takve proslave ''farsom'' i ''vrhuncem kiča''.

Političar desnog centra, izabran na mesto gradonačelnika Venecije u junu, već je izazvao kontroverze povlačenjem knjiga u kojima se prikazuju istopolne porodice iz obdaništa i osnovnih škola u gradu. Iako ga je zbog tog poteza Elton Džon nazvao čovekom punim predrasuda, Brunjaro insistira da nije homofob i naglašava da ima ''gej prijatelje'', prenosi agencija AFP.

Flavio Romani, predsednik glavne grupe za zaštitu prava gejeva u Italiji ''Arcigej'' kaže da gradonačelnik ne može da nametne svoje lične preferencije celom gradu. '

'Venecija je kosmpolitski grad u kojem se susreću različite kulture i religije. Brunjaro mora da razume da grad ne pripada samo njemu'', izjavio je Romani za AFP. Gej parada se organizuje svake godine u oblasti Veneto, a pošto će se ove godine održati u Veroni, sledeće godine trebalo bi da bude u Veneciji.

''Vratićemo se naredne godine i pozvaćemo gradonačelnika da maršira na početku parade sa nama, i na taj način će videti šta zapravo znači parada ponosa'', dodao je Romani. Portparol još jedne lobi grupe ''Gej Centar'' Fabricio Maraco optužio je Brunjara da pokušava da pretvori Veneciju u za gejeve zabranjen grad.

''Moramo da odgovorimo. Ne možemo da prihvatimo ovakvu diskriminaciju'', rekao je Maraco i pozvao gej zajednicu da organizuje nacionalni Prajd u Veneciji sa Eltonom Džonom na čelu.

Brunjara su, pored poznatog britanskog pevača, napali i mnogi italijanski komentatori koji smatraju da je ukaljao globalnu sliku grada. Gradonačelnikov ispad dogodio se samo nedelju dana pre nego što će se u Veneciji održati godišnji filmski festival na kome će se pojaviti Džoni Dep i čitav niz svetskih filmskih zvezda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track