ŠOK! LAVROV: Putin se izvinio Erdoganu zbog mogućeg uletanja ruskih aviona još pre obaranja Su-24!
Foto: FonetAP, Aleksand

Bomba od izjave

ŠOK! LAVROV: Putin se izvinio Erdoganu zbog mogućeg uletanja ruskih aviona još pre obaranja Su-24!

Planeta -
Šef ruske diplomatije kaže da je Vladimir Putin lično zvao turskog kolegu kad je Rusija počela vazdušnu kampanju protiv ISIL

Predsednik Rusije unapred se izvinio Turskoj za slučaj da ruski avioni, koji učestvuju u vazdušnim napadima na ciljeve islamskih terorista, slučajno naruše vazdušni prostor Turske, otkrio je Sergej Lavrov u razgovoru s italijanskim novinarima.

Moskva već dugo zna da džihadisti ISIL kioriste teritoriju Turske za obuku i slanje u niz operacija, uključujući one na severu Kavkaza, ali nije želela da je javno proziva jer je verovala da zvanična Ankara ne stoji iza toga, rekao je Lavrov

"Iskreno, dugo već znamo da se turska teritorija koristi za komercijalne operacije u kojima učestvuje ISIL, od prebacivanja oružja i terorista za Siriju do usluga lečenja, oporavka i odmora za džihadiste, koji su se spremali za nove operacije - ne samo u Siriji, nego i u drugim oblastima, uključujući severni Kavkaz", dodao je Lavrov.

On je predložio i da se pažljivo ispita kako Turska izvršava zadatke koje je odredila međunarodna koalicija protiv ISIL u Siriji.

"Treba da se istraži kako članica koalicije na čelu sa SAD - Republika Turska - obavlja zadatke koje je ta koalicija odredila. Zašto ta zemlja ne bombarduje teroriste, već Kurde? One Kurde koje Amerikanci smatraju potencijalnim, ako ne i stvarnim saveznicima u borbi protiv terorizma", rekao je Lavrov.

(Raša tudej/Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track