Arheologija

Počela istraživanja na lokalitetu Pločnik

Srbija

Autor:

Lokalit Pločnik je najverovatniji dokaz da je u Srbiji pronađena najranija metalurgija na svetu, izjavio kodirektor projekta "Razvoj metalurgije u Evroaziji" Ben Roberts

Plocnik, Prokuplje, arheologija, istrazivanje, metalurgija,

PROKUPLJE - Međunarodni tim arheologa započeo je danas arheološka istraživanja na lokalitetu Pločnik kod Prokuplja, koja finansira britanska vlada.

Istraživanja se vrše u okviru projekta "Razvoj metalurgije u Evroaziji", a istraživački savet Velike Britanije za umetnost i društvene nauke obezbedio je pola miliona funti za istraživanje na ukupno tri lokacije u Srbiji.

Na ovom projektu učestvuju srpski, britanski i nemački arheolozi i sedam institucija.

"Lokalit Pločnik je najverovatniji dokaz da je u Srbiji pronađena najranija metalurgija na svetu", izjavio je kodirektor ovog projekta Ben Roberts.

Na iskopavanjima na lokalitetu Pločnik angažovano je desetak radnika, koji svoj posao rade uz nadzor arheologa.

Projekat će znatno uticati na status i prezentaciju preistorijskih naselja, kao izuzetno vrednih kulturno-turističkih sadržaja Topličkog okruga. Pločnik je arheološki lokalitet vinčanske kulture u istoimenom selu kraj obale Toplice, nedaleko od Prokuplja.

Lokalitet je značajan i po pronađenim ostacima keramike i primercima figuralne plastike.

Početkom septembra 2009. godine je započela izgradnja rekonstrukcije neolitskog sela, a u turističkom preduzeću ''Planinka'' u Kuršumliji kažu da postoje ideje da se lokalitet turističkim vozom poveže sa Prokupljem, Kuršumlijom i Đavoljom varoši.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (3)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Baltazar

  Baltazar

  Zašto su potrebni svi ovi stranci na Drevnim Srbskim građevinama i grobovima??? Da nam po ko zna koji put prekrajaju istoriju ??? STAMOTA !!!

  1 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Sole

  Sole

  Pa čemu onda fakulteti, univerziteti ako nemamo dovoljno osposobljenih kadrova .... znači da su ti poslovi deficitarni ? A toliko nezaposlenih sa arheologije . Nema znanja ??? pa šta rade svi ti profesori i naučnici ? Znači da profesore treba otpustiti i oduzeti im lažne komunističke diplome !!!

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Rezolucija o Šešelju nema nikakav značaj i biće zaboravljena za dva dana Rasim Ljajić ministar u vladi srbije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!