(VIDEO) POGLEDAJTE Ukrajinska granata ubila 2 ruska novinara kod Luganska!
Foto: Printscreen

Izginuli novinari

(VIDEO) POGLEDAJTE Ukrajinska granata ubila 2 ruska novinara kod Luganska!

Planeta -
Tonac Anton Vološin je poginuo čim ga je granata udarila, a novinar Igor Kornjeljuk je preživeo do bolnice, ali je podlegao na operacijskom stolu

LUGANSK - Igor Kornjeljuk i Anton Vološin, novinar i tonac ruske državne radiotelevizije (VGTRK) , poginula su na zadatku kod Luganska i to su prva dva novinara koja su stradala u građanskom ratu u Ukrajini.

Kamera je zabeležila trenutak kad je jedna od granata kojima ukrajinska artiljerija danima zasipa Slavjansk i okolinu pogodila grupu u kojoj su bili novinari!

Vološin je poginuo na licu mesta, a Kornjeljuk je poživeo do bolnice.

"Preminuo je na operacionom stolu", kazao je Fjodor Soljanik, glavni lekar Kliničkog centra u Lugansku.

http://www.youtube.com/watch?v=mIguR6GtymU

Čitav niz ruskih i ukrajinskih novinara je uznemiravan i zarobljavan što od strane ukrajinske vojske i paravojski, što od strana samoodbrane.

Vološin i Kornjeljuk sa kolegama pre nego što ih je udarila granata Foto Printscreen RT
Vološin i Kornjeljuk sa kolegama pre nego što ih je udarila granata Foto Printscreen RT

Vološin i Kornjeljuk su nastradali dok su izveštavali iz zaseoka Mirnij, koji je pod stalnom paljbom ukrajinske artiljerije. Kažu da je Kornjeljuk na mikrofonu koji je držao u ruci imao oznaku "Rusije 24", jednog od kanala VGTRK u čiji se program uključivao i koja je mogla da se vidi kroz dvogled.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatovič osudila je ubistvo ruskih novinara i zatražila da se pronađu odgovorni, javlja Itar-Tass. "Ovo je još jedan dokaz da nisu uloženi dovoljni napori da se zaštite novinari koji rizikuju živote da bi izveštavali iz sukoba u Ukrajini. Pozivam vlasti da brzo i temeljno istraže ovaj napad i utvrde ko je odgovoran", navela je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track