SUD SE PODSMEVA ŽRTVAMA: Srbi klali sami sebe!
Foto: Avaz.ba E. MASLO - M. AŠČIĆ, Printscreen Kurir TV

zločinac loikuje

SUD SE PODSMEVA ŽRTVAMA: Srbi klali sami sebe!

Bosna i Hercegovina -

Na mit o Oriću podseća i bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić, koji kaže da bi bilo smešno reći da je presuda bila očekivana, ali da ne predstavlja iznenađenje. Sud i tužilaštvo morali su da nađu odgovor ko je izvršio ratne zločine ako to nije učinio Orić, dodaje on.

Prema obrazloženju sudije Maksumića, i iskaz zaštićenog svedoka 01 takođe je nelogičan i nedosledan.

foto: Printscreen/Kurir TV

„Iskaz zaštićenog svjedoka ’01‘ bio je nedosledan i nelogičan, te u iskazima 2003. i 2014. godine uopšte nije spomenuo optuženog Orića, nego je u iskazu 2014. tvrdio da je sudiju Slobodana Ilića ubio Zulfo Torsunović“, kaže se u obrazloženju.Tako je Naser Orić dobio priliku da još jednom izađe iz sudnice sa osmehom na licu, kao što je to uradio u Haškom tribunalu 2006. godine.

Osvrnuvši se na obrazloženje suda da su iskazi svedoka nelogični i nedosledni, bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić kaže da je isključivo pravo suda da ceni dokaze i da sumnja da bi sud dao argumente koji nisu sadržani u dokumentima. Međutim, prema Simićevim rečima, problem je u protoku vremena.

Prema rečima Milivoja Ivaniševića, predsednika Instituta za istraživanje srpskih stradanja u XX veku, reč je o tome da tužilaštvo nije htelo da tereti Nasera Orića, što je bio slučaj i u Hagu. Tužilaštvo nije spremilo ni dovoljno svedoka ni dovoljno materijala koji bi teretili Orića, kaže Ivanišević.

Ivanišević podseća na Mustafićevo svedočenje da je svojim očima gledao Orića kako je zaklao sudiju Slobodana Ilića i grupu srpskih vojnika i civila koji su zarobljeni na Petrovdan u Zalazju.

Simić pretpostavlja da će tužilac, kako kaže, obavezno uložiti žalbu i treba sačekati šta će reći Apelaciono veće. Ali sama oslobađajuća presuda vrlo je ružna poruka koju su od samog početka suđenja nagoveštavale žrtve, kaže Simić.

„Ako neko od početka sumnja i tvrdi da taj sud neće osuditi Nasera Orića, to je indikativno da se stvari ne događaju kako bi trebalo, da je pravosuđe u BiH u kancerogenom stanju i da nadležne institucije moraju da se, ukoliko imaju interesa da uspostave vladavinu zakona, pozabave tim pitanjem. Slobodno ću utvrditi da postoji slab interes da se uspostavi vladavina zakona u BiH, jer tako odgovara, čini mi se, svim akterima vlasti“, zaključuje Simić.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto Avaz.ba E. MASLO - M. AŠČIĆ, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track