USVOJEN ZAHTEV IZETBEGOVIĆA: Ustavni sud BiH poništio rezultate referenduma u RS
Foto: AP

Kažu da nije u skladu sa Ustavom

USVOJEN ZAHTEV IZETBEGOVIĆA: Ustavni sud BiH poništio rezultate referenduma u RS

Bosna i Hercegovina -

Ustavni sud BiH danas je doneo odluku o ponišštavanju rezultata referenduma održžanog 25. septembra u Republici Srpskoj, sa obrazloženjem da ta odluka nije u skladu sa Ustavom BiH.

Na plenarnoj sednici u Sarajevu Ustavni sud je usvojio zahtev člana Predsednišštva BiH Bakira Izetbegovića i drugih "za reššavanje ustavnopravnog spora sa entitetom Republika Srpska" u vezi sa Odlukom o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula, saopššteno je iz Suda.

Bakir Izetbegović, Foto: AP
Bakir Izetbegović, Foto: AP

Kako se navodi, ta odluka je doneta zato ššto je referendum sproveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom BiH, te suprotno nalogu Ustavnog suda iz Odluke o privremenoj meri od 17. septembra.

Sud je utvrdio da navedena odluka nije u saglasnosti sa Ustavom BiH zato ššto je njom utvrđeno referendumsko pitanje o kojem već postoji konačna i obavezujuća odluka Ustavnog suda, koju su dužžni da pošštuju svi organi i institucije javne vlasti, navodi se u saopštenju, prenosi RTRS.

DODIK: Neće Izetbegović određivati dan nastanka naše Republike Srpske

SKANDAL U BiH: Izetbegović i pre referenduma tražio da Dodik bude priveden!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track