DIK OBJAVILA KONAČNE REZULTATE IZBORA: DPS osvojio 36 mandata
Foto: Profimedia

Izbori u Crnoj Gori

DIK OBJAVILA KONAČNE REZULTATE IZBORA: DPS osvojio 36 mandata

Crna Gora -

Državna izborna komisija (DIK), u atmosferi opterećenoj tenzijama, proglasila je iza ponoći konačne rezultate parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Demokratska partija socijalista osvojila je 36 od 81 poslaničkog mesta u skupštini, opozicioni Demokratski front (DF) 18, koalicija "Ključ" devet, a Demokrate Crne Gore osam.

Socijalidemokratska partija (SDP) će u novom parlamentu imati četiri poslanika, Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka po dva, a koalicija "Albanci odlučno" i Hrvatska građanska inicijativa po jedno poslaničko mjesto.

Sednica DIK-a je nekoliko puta prekidana, zbog toga što su neke partije menjale svoje predstavnike u Komisiji, kao i zbog okupljanja grupe predstavnika DF-a ispred zgrade u kojoj je Komisija zasedala. Na taj način DF je ponovo demonstrirao svoje neslaganje s rezultatima parlamentarnih izbora.

Opozicione koalicije DF i "Ključ", kao i SDP ranije su više pita saopštile da ne priznaju izborne rezultate, mada su istovremeno nudile koaliciju s partijama manjinskih etničkih zajednica radi formiranja zajedničke vlade.

Demokratska partija socijalista, koja ima najviše mandata i u očekivanju da će lako postići postizbornu koaliciju s partijama manjinskih naroda, već je za mandatara nove crnogorske vlade kandiodovala svog visokog funkcionera Duška Markovića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track