ROPSTVO U SPLITSKOM HOTELU: U sobi spava i po 20 radnika, ne smeju ni da sednu dok rade
Foto: Foto: Profimedia

Užasni radni uslovi

ROPSTVO U SPLITSKOM HOTELU: U sobi spava i po 20 radnika, ne smeju ni da sednu dok rade

Hrvatska -

Da poslodavcima u turističkom sektoru trenutno nedostaje čak 10.000 sezonskih radnika ne čudi nikoga, a ponajmanje zaposlene u toj branši.

Plate su uglavnom male za naporne poslove; prema podacima Sindikata turizma i usluga Hrvatske sezonci primaju u proseku 4.200 kuna mesečno (oko 68.000 dinara), a ni uslovi u kojima rade nisu posebno stimulišući.

Prema rečima Emine Ibrahimi, predsednice Sekcije žena Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH-a), ovih dana se radi na rešavanju mučne situacije u jednom splitskom hotelu.

foto: Foto: Profimedia

Radnice se žale da već godinama direktorka nad njima radi mobing, kažnjavajući ih zbog apsurdnih stvari, primera radi, da u kuhinji nisu promenile keramičke pločice?! Uz to, sama im kreira platnu listu, ne plaća putne troškove i slično, a zbog uznemiravanja kojem su svakodnevno izložene radnice su završavale i u Hitnoj...

"Uprkos svemu, ne žele javno da govore. Radi se, naime, o ženama koje su u pedesetim godinama i koje se boje da bolji posao od toga ne mogu više ni naći... Svega smo se u Sindikatu naslušali, žene koje bi u sezoni otišle da rade van mesta svog prebivališta tih nekoliko meseci bi živele u neljudskim uslovima", rekla je.

U oglasu bi pisalo da je smeštaj osiguran, ali to bi se, primera radi, odnosilo na jednu prostoriju u kojoj bi spavalo i do 20 žena. Ako bi se neka od njih požaila da ne želi da boravi, a kamoli spavati u sobi u kojoj se puši, sledio bi otkaz.

Nije neobično ni da pojedini luksuzni hoteli svaka dva meseca traže radnike za rad na recepciji. Do STUH-a su, naime, stigle i pritužbe sezonaca koji su se kratko radovali poslu recepcionera.

"Žalili su nam se kako im je bilo strogo zabranjeno da sednu, osmočasovnu smenu bi morali da provedu na nogama. Jedna nam se recepcionerka požalila i kako joj je na popisu zaduženja bilo i menjanje wc papira...

Uostalom, konstantno ponavljanje oglasa za jedno radno mesto automatski ukazuje na problem, ne bi toliko ljudi odlazilo da je sve u redu", dodaje.

Premda trenutno poslodavci na sve strane kukaju kako ne mogu pronaći radnu snagu, činjenica jeste da postoje razni mehanizmi za zadržavanje kvalitetnog kadra, ali ih oni ne koriste. Jedan od tih mehanizama je i mera "stalni sezonac", koja je u Istri nekako i zaživjela, a u Dalmaciji vrlo slabo.

Međutim, poslodavci ne žele da plaćaju doprinose kako bi zadržali dobrog radnika budući da je ovog leta angažovano tek 800 novih stalnih sezonaca, a mera se sprovodi godinama, navela je Emina Ibrahimi.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track