SKANDAL U HRVATSKOJ: Roditelji iz BIH uplatili zagrebačkom KBC 355.000 evra za lečenje ćerkice (3), ali nije dobila lek ni posle nedelju dana!
Foto: foto printscreen Index.hr

novac skupljala cela bosna

SKANDAL U HRVATSKOJ: Roditelji iz BIH uplatili zagrebačkom KBC 355.000 evra za lečenje ćerkice (3), ali nije dobila lek ni posle nedelju dana!

Hrvatska -

ZAGREB - Roditelji trogodišnje Ane Rite Puljić, devojčice iz BiH koja boluje od spinalne mišićne atrofije (SMA), uplatili su 23. novembra KBC Zagreb 2,68 miliona kuna (oko 355.000 evra) za lečenje "spinrazom".

Taj novac prikupljen je u humanitarnoj akciji koja je organizovana u BiH, a čiji su građani uplaćivali novac za Anino lečenje. Međutim, ni posle nedelju dana od prijema u bolnicu i lečenje još uvek nije počelo, a roditeljima je rečenoi da će sutra da odlučiti može li Ana Rita da primi lek. Njeni roditelji su u šoku jer, iako u početku nije bilo nikakvih prepreka, sada odjednom mala Ana Rita Puljić čeka odobrenje komisije za "spinrazu".

"Sad su nam rekli da moramo čekati odluku komisije, iako smo već dogovorili lečenje. Prvo smo dogovorili lečenje u Nemačkoj, ali u međuvremenu se otvorila mogućnost lečenja u Zagrebu. Bolnica iz Mostara je kontaktirala Rebro", kaže majka devojčice Marija Puljić i dodaje "Dr. Milivoj Novak je rekao da nema nikakvih problema, i da dete može da se leči na Rebru samo da rešimo pitanje novca.

Uplatili smo navedeni iznos za 4 injekcije "spinraze" i tada smo kontaktirali profesorku Barišić na Rebru i dogovorili se da dođemo u bolnicu 12. decembra, i tad smo i stigli. Potpisali smo sve papire, pristanak u slučaju nuspojava, ali Ana do danas nije primila lek i sada smo još saznali da Povereništvo sutra mora da odluči može li Ana da primi lek", rekla je njena majka u razgovoru za Index.

foto: printscreen Dnevnik.ba

Njoj nije jasno zašto se čeka odluka komisije, jer se, kaže, ovaj lek svuda u svetu daje za sve tipove SMA, a Ana je tip 1 na tip 2. Iako su novinari Indexa kontaktirali KBC Zagreb i pitali zašto su prvobitno dogovorili lečenje i tražili da se novac uplati, a tek onda tražili da Povereništvo odobri da li će Ana da primi lek. Odgovor međutim nisu dobili.

Kurir.rs/Index.hr

Foto printscreen Index.hr

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! EVO ZBOG ČEGA ĆE SE PUTIN UKLJUČITI U PREGOVORE BEOGRADA I PRIŠTINE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track