(VIDEO) ŠOKANTNA PREDVIĐANJA NEMAČKIH MEDIJA: Od sutra mogući oružani sukobi Hrvatske i Slovenije!
Foto: Profimedia, Printscreen

sukob oko granice

(VIDEO) ŠOKANTNA PREDVIĐANJA NEMAČKIH MEDIJA: Od sutra mogući oružani sukobi Hrvatske i Slovenije!

Hrvatska -

LJUBLJANA - Konflikt Hrvatske i Slovenije, oko razgraničenja ne isključuje ni upotrebu policijske sile, upozorava u članku nemački list

Vodeći nemački poslovni list ukazuje da sve ukazuje da sledi buran period u hrvatsko-slovenačkim odnosima zbog Piranskog zaliva, i da su mogući i oružani sukobi.

“U petak Slovenija namerava da započne implementaciju presude međunarodnog suda, prema kojoj ovoj zemlji pripadaju dve trećine zaliva. Slovenačka policija će preuzeti kontrolu nad slovenačkim morem, najavio je premijer Miro Cerar. Hrvatska, koja arbitražu smatra ništavnom, sigurno će se opirati ovoj odluci", piše Handelsblatt.

Napominju da je “EU potrošila dosta energije da ova dva petlića natera na arbitražni proces” i da je onda Slovenija “značajno prekršila pravila u procesu”, zbog čega je 2015. Hrvatska istupila iz arbitraže. Ipak, ona je nastavljena i u konačnoj odluci je Slovenija bolje prošla na moru, a Hrvatska kada je reč o kopnenoj granici.

Handelsblat dodaje da “Slovenija na svojoj strani ima celu EU, a Hrvatska je sama” i da bi “za Hrvatsku situacija mogla još više da se pogorša” jer je Slovenija najavila blokadu pristupa šengenskom prostoru, evrozoni i OECD-u.

“Tokom božićnih praznika turisti su se žalili na kilometarske kolone na slovenačko-hrvatskoj granici. Zagreb smatra da je reč o sabotažisuseda, kako bi se naštetili hrvatskom turizmu”, piše nemački list.

O potencijalnom sukobu Slovenije i Hrvatske pisali su i drugi strani mediji, poput agencije DPA koji takođe ističer da nije isključen oružani sukob i da su i EU i Nemačka pozvale Hrvatsku da poštuje arbitražnu odluku.

Kurir.rs/Index.hr

Foto

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 21 EPIZODA: Pogledajte kakvim naoružanjem raspolažu Hrvatska i Slovenija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track