Sočna baklava s višnjama i keksom
Foto: Shutterstock

Recept

Sočna baklava s višnjama i keksom

Recept dana -

Sastojci

Za baklavu- 300 g šećera- 100 dl ulja- 100 g mlevenog „plazma“ keksa- 3 jajeta- 1 prašak za pecivo- 1/2 kg očišćenih višanja- 14 komada gotovih koraZA SIRUP- 400 g šećera- 300 ml vode- 2 kašike soka od limunaPRIPREMA1. Prvo pripremite preliv: pomešajte vodu sa šećerom i kuvajte oko 10 minuta, pa dodajte sok od limuna i kuvajte još nekoliko minuta.2. Jaja umutite penasto. Dodajte šećer, ulje, keks i prašak za pecivo i izmešajte.3. Tepsiju premažite uljem i poređajte sedam kora, ali svaku premažite sa dve do tri kašike pripremljenog premaza od jaja. Zatim, na sedmu koru stavite višnje. Ostavite nekoliko višanja za dekoraciju. Nakon toga poređajte preostale kore tako što ćete svaku premazati filom od jaja kao i prethodne.4. Baklavu pre pečenja isecite na željene komade i pecite na 200 stepeni dok ne dobije lepu, rumenu boju. Kada se ohladi, na svaki komad stavite višnje za dekoraciju i prelijte sirupom koji ste prethodno pripremili. Baklave služite tek kada upiju sav preliv i skroz se ohlade.Savet Ukoliko nemate mleveni keks, kolač će imati jednako lep ukus ako umesto njega budete koristili prezle

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track