ODBOR ZA FINASIJE SKUPŠTINE: Prihvaćen lex specijalis za Beograd na vodi, demokrate protiv
Foto: Nebojša Mandić

Razmatranje na sednici 18.marta

ODBOR ZA FINASIJE SKUPŠTINE: Prihvaćen lex specijalis za Beograd na vodi, demokrate protiv

Beograd -
Podršku predloženom zakonu, radi realizacije projekta izgradnje Beograd na vodi, kao projekta od posebnog značaja za Republiku Srbiju i Grad Beograd, najavile su SNS, SPS, SPO, PUPS, dok su demokrate žestoko kritikovale taj projekat

BEOGRAD - Skupštinski Odbor za finansije, samo uz protivljenje demokrata, prihvatio je danas zakonski predlog - lex specijalis o postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije izgradnje projekta "Beograd na vodi".

Skupština Srbije razmatraće predloženi zakon na sednici koja je zakazana za 18. mart.

Pomoćnica ministra finansija Radmila Jagodić rekla je na sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava da se usvajanjem tog zakonskog predloga omogućava da se što pre krene u realizaciju projekta “Beograd na vodi”, brzom i pravičnom eksproprijacijom zemljišta.

“Da bi se nešto izgradilo mora se nešto i oduzeti. Ovaj zakon se donosi, jer želimo da se jedan deo zemljišta privede nameni”, rekla je Jagodić i dodala da je tim zakonskim predlogom predviđeno i da će korisnik eksproprijacije biti Republika Srbija, što znači da će oduzeto zemljište biti u svojini Srbije.

Jagodić je navela da će građanima kojima bude oduzeto zemljište biti isplaćivana tržišna cena, da vrednost nekretnina procenjuje poreski organ, a da će im biti omogućena i žalba pred Upravnim sudom ukoliko su protiv eksproprijacije.

Podršku predloženom zakonu, kojim se uređuje utvrđivanje javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti radi realizacije projekta izgradnje­ "Beograd na vodi", kao projekta od posebnog značaja za Republiku Srbiju i Grad Beograd, najavile su SNS, SPS, SPO, PUPS, dok su demokrate žestoko kritikovale taj projekat.

Poslanik DS Ivan Jovanović kritkovao je što se zakon donosi po hitnom postupku, što nisu došli ministar finansija Dušana Vujovića ili premijer Aleksandar Vučić da ga predstave članovima Odbora, kao i netransparentnost u procesu realizacije tog projekta.

“Ne mogu da glasam za nešto što je protiv Ustava, zakona, protiv svega onoga o čemu govore strukovna udrženja”, rekao je Jovanović i upitao kome će biti prodavano dva miliona kvadrata zemljišta, po kojoj ceni i zašto Srbija ulaže novac u privatnu investiciju.

Na kritike Jovanovića da nije rekla nijedan konkretan podatak o projektu “Beograd na vodi”, Jagodić je objasnila da se predloženi zakon odnosi na eksproprijaciju zemljišta i da je nadležna da o tome govori.

Socijalista Đorđe Milićević je rekao da ta stranka podržava predloženi zakon i da na projekat “Beograd na vodi” gleda kao nešto što treba da pokrene privrednu aktivnost u Srbiji, otvori radna mesta, podstakne investitore i turiste i da pokrene čitavu Srbiju.

“Govorimo o 13.000 radnih mesta. Ovo je na dobrobit svih građana i u javnom je interesu. Nadamo se da će ovakvih projekata biti još , jer je to jedini način da se reši goruće pitanje, a to je nezaposlenost”, rekao je Milićević, dok su naprednjaci poručili da će realizacija tog projekta Srbiju postaviti na pravo mesto u regionu i Evropi u političkom i ekonomskom smislu.

Veroljub Arsić iz te stranke kaže da takav projekat ne odgovara onome ko ne želi konkurenciju, već hoće monopol, te demokrate optužio da su probleme samo gurali pod tepih, za razliku od aktuelne vlasti koja ih rešava.

“Ako neko želi da bude kočničar neka bude, ali građani su jasno rekli pre godinu dana šta žele”, rekao je Arsić i dodao da demokrate nisu vodile računa o Prokopu, a da će i taj problem biti rešen u okviru realizacije projekta “Beograd na vodi”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track