SVEČANO OTVARANJE Vučić: Neka nam je sa srećom, neka most prkosi vremenu!
Foto: Printscreen

Obilaznica oko Beograda

SVEČANO OTVARANJE Vučić: Neka nam je sa srećom, neka most prkosi vremenu!

Beograd -
Pupinov most nije građevina koja je savladila vodenu zapreku već građevina koja je povezala obe obale Dunava i povezala Srbiju i Kinu da u budućnosti zajedno stvaraju i razvijaju se, rekao je Vučić
1 / 18 Foto: Maja Mojsovski Rasevic

BEOGRAD - Pupinov most na Dunavu, koji spaja Zemun i Borču, danas je otvoren za saobraćaj, u prisustvu više hiljada građana. Svečane vrpce na mostu presekli su premijeri Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Li Kećijang i gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Most je dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metar, ima šest kolovoznih i dve pešačke staze. Deo je magistralnog puta koji će povezati Koridor 10 sa Zrenjaninskim putem i izmestiti teretni saobraćaj iz centra Beograda. Otvaranjem te saobraćanice putovanje od Borče do Zemuna, umesto sat i po gradskim prevozom ili 45 minuta automobilom, trajaće desetak minuta. Most koji spaja Zemun i Borču nazvan je po Mihajlu Pupinu srpskom naučniku, pronalazaču i profesoru Univerziteta Kolumbija, rođenom u Idvoru u Banatu.

11.25 - Okupljenim građanima obratio se i kineski premijer Li rekavši da ga u trenutku dok stoji na novom mostu sve podseća na film "Most", koji je bio veoma popularan u Kini, ali i na pesmu "Bela ćao". "Dok stojim na mostu ne mislim na doviđenja nego na dobar dan, da ponovo dođem da se družim sa svojim prijateljima", rekao je Li čije su reči Beograđani pozdravili aplauzom.

On je dodao i da je dobio informaciju da će ovaj most građanima sa obe obale skratiti vožnju za čitavih sat vremena.

Li se zahvalio i čestitao i političarima i tehničarima i radnicima, svima koji su radili na mostu, i naglasio da su i kineski i srpski narod uložili zajednički napor da most bude izgrađen.

Podsetivši da je Dunav reka sa puno legendi i da narod na njenim obalama živi od nje, kineski premijer je izlaganje završio rečima da je most sredstvo za komunikaciju među srcima i za prijateljstvo među naša dva naroda posle čega je okupljenima uzviknuo hvala na srspkom jeziku!

11.22 - U toku obraćanje kineskog premijera Lija.

11.15 - Citirajući nobelovca Ivu Andrića, premijer je kazao da od svega što čovek gradi ništa nije vrednije od mostava, svačiji su, prema svakom jednaki, istrajniji od drugih građevina i ne služe ničem što je zlo."I ništa od izrečenog ne može biti istinitije", poručio je Vučić. Pupinov most nije građevina koja je savladila vodenu zapreku već građevina koja je povezala obe obale Dunava i povezala Srbiju i Kinu da u budućnosti zajedno stvaraju i razvijaju se. Na predlog građna most je dobio ime po Pupinu koji je rastao u Banatu na levoj strani Dunava gde vodi most gospodine premijer Li. Mi narod Srbije smo povratili deo onoga što je on dao za nas. Velika mi je čast da sa premijerom Lijem otvorimo most prvi graditeljski poduhvat Kine u Evropi i simbol saradnje Kine i Srbije. Nećemo samo ovde stati nego ćemo u 2016 i 2017. nastaviit rekonstukciju i izgradnju pruga i puteva, više nego ijedna evropska zemlja. Mnogi od tih projekta radićemo sa kineskim prijateljima. To će biti mostovi i putevi u budućnost.

Zahvaljujem se predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na ostvaranju ovog podvuhvata i predsedniku RS Dodiku na podršci. Dodao bih još jedniu stvar, ugovor je donet pre više godina za vreme prethodne vlade, ono što su oni započeli mi smo uspešno završili. Zato sam zahvalan predstavnicima te vlade i donedavnom gradonačelniku Beograda Đilasu koji je prisutan ovde. Želim na gradim zemlju gde se ljudi različitih ideja uvažavaju jer je most divna građevina za koju ima uvek ima dovoljno zasluga da ih svi podele. Ovakav most je znak iskrenog jedinstva i prijateljstva građana Kine i Srbije kao i ostalih naroda. Neka nam je srećano otvaranje mosta " Živela Srbija, Živelo prijateljstvo Srbije i Kine.

11.10 - Okupljenim građanima obraća se premijer Vučić.

11.05 - Premijeri Vučić i Li svečano otvorili Pupinov most.

11.00 - Oba premijera uputila se ka samom mostu gde će preseći svečanu vrpcu.

10.59 - Kineski premijer Li sitgao na Pupinov most. Premijer NR Kine dočekan apaluzima građana, kojima se obratio na srpskom jeziku rekavši im "Dobar dan".

10.58 - Očekuje sve svakog trenutka dolazak kineskog premijera Li Čijanga koji će zajedno sa gradonačelnikom Sinišom Malijem preseći crvenu vrpcu i svečano otvoriti za saobraćaj Pupinov most.

10.50 - Na Pupinov most u oči svečanog otvaranja stigao je premijer Aleksandar Vučić koji je bio u društvu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

"Sutra od 12 časova građani će moći da prelaze preko novog mosta. Gradsko jezgro će imati 30 odsto manje opterećen saobraćaj", rekla je Zorana Mihajlović za Dnevnik RTS-a, istakavši i da je veoma važno to što će premijeri Srbije i Kine otvoriti novi most.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Mihajlovićeva je rekla i da je jedan deo pristupnih saobraćajnica dužine 10 kilometara gotov i da će sutra biti otvorena i Zrenjaninska petlja, dok će preostalig 11 kilometara biti dovršeno naredne godine.

Ministarka Mihajlović poručila je da će Srbija i Kina sarađivati na najvažnijim infrastrukturnim projektima kao što su obilaznica oko Beograda, Koridor 11, pruga Beograd-Budimpešta, a verovatno i jedna nova luka.

Govoreći o ploči kod mosta koja simboliše prijateljstvo Srbije i Kine, Zorana Mihajlović je objasnila da je reč o poklonu kineskih partnera.

"Mi se njima zahvaljujemo, to je znak njihovog prijateljstva i običaja. Zamolili smo ih da to bude u skladu sa našim običajima i kulturom", rekla je Zorana Mihajlović.

Most je ukrašen srpskim i kineskim zastavama, a od petka preko njega će ići i autobuska linija 85.

Istorija gradnje Pupinovog mosta

To je drugi beogradski most na Dunavu, a prvi, Pančevčki most, izgrađen je pre 79 godina. Izgradnja mosta i pristupnih saobraćajnica košta 260 miliona dolara, od čega je 85 odsto kredit kineske Eksim banke, a preostalih 15 odsto obezbeđuje država Srbija i Grad Beograd. Pristupne saobraćajnice će biti dugačke 21,6 kilometara, do danas je završeno 10 kilometra, sa obe strane mosta. Plan je saobraćajnica od Zrenjaninskog puta do Pančevačkog puta bude završena u septembru 2015. godine. Glavni izvođač radova je kineska kompanija Čajna roud and bridž korporejšen (Ćina Road and Bridge Corporation - CRBC), dok su podizvođači domaće kompanije. Radovi na mostu Zemun-Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine, a rok za završetak je bio tri godine. Predugovor o izgradnji mosta potpisan je oktobra 2009. godine na osnovu Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između vlada Srbije i Kine, potpisanog avgusta 2009. u Pekingu, prilikom posete tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića. Kini. Ugovor o izgradnji mosta potpisali su aprila 2010 tadašnja ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i potpredsednikom CRBC-a Lu Šan, a kamen temeljac je postavljen jula 2010. godine. Otvaranju mosta danas su prisustvovali članovi Vlade i druge locicnosti, među kojima i nekadašnji gradonačelnik Đilas. Aneks ugovora o izgradnji Pupinovog mosta, o isplati dodatnih do 2,3 miliona dolara za već završene radove, potpisan je septembra ove godine. Izvođači radova na mostu su pre dva dana postavili tablu koja je ubrzo ukolonjena posle negativne rekacije javnosti jer je podsećala na nadgrobnu ploču.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track