VESIĆ O STAROM SAJMIŠTU: Uslovi za rekonstrukciju do kraja godine
Foto: Dragana Udovičić

Uspostavljanje Memorijalnog centra

VESIĆ O STAROM SAJMIŠTU: Uslovi za rekonstrukciju do kraja godine

Beograd -
Centralna kula će do kraja godine biti slobodna, što znači da će svi umetnici koji su tamo imali atelje dobiti druge ateljee, i mi ćemo do kraja godine biti spremni da počnemo rekonstrukciju, rekao je Vesić

BEOGRAD - Gradski menadžer Beograda Goran Vesić izjavio je danas da će uslovi za rekonstrukciju centralnog tornja na Starom sajmištu biti obezbeđeni do kraja godine.

"Centralna kula će do kraja godine biti slobodna, što znači da će svi umetnici koji su tamo imali atelje dobiti druge ateljee, i mi ćemo do kraja godine biti spremni da počnemo rekonstrukciju", rekao je Vesić novinarima nakon sastanka Komisije za Staro sajmište u Skupštini grada.

On je dodao da je na današnjem sastanku, kojem je prisustvovao specijalni izaslanik Stejt departmenta SAD za pitanje Holokausta Nikolas Din, dogovoreno da američka Vlada preko svoje ambasade učestvuje u rekonstruciji i uspostavljanju Memorijalnog centra.

Predsednik Komisije, episkop Srpske pravoslavne crkve Jovan Ćulibrk, kazao je da su američkom gostu predstavljeni koncept budućeg memorijala i mere za obnovu centralne kule.

"Ubrzo možemo očekivati da se počne sa uređivanjem tog prostora, u kojem će biti uprava budućeg memorijala, istraživački centar", rekao je vladika Jovan i dodao da je Nikolas Din ponudio pomoć Stejt departmenta da se Staro sajmište stavi na svetsku listu spomenika.

Na Starom sajmištu, izgrađenom 1938. za sajamske potrebe, nalazio se logor pod kontrolom nacističkog SS-a, aktivan od oktobra 1941. do novembra 1944. godine, u kojem su u početku ubijani beogradski Jevreji, a potom i Romi i antifašisti. Za vreme okupacije blizu 8.000 Jevreja i 32.000 Srba je ugušeno u kamionima-dušegupkama, streljano u Jajincima ili ubijeno u samom logoru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track