KOLEGE SA KLASE SE OPRAŠTAJU OD GLUMCA: Sad si sa anđelima, dragi Glogi
Foto: Fonet/ Nebojša Krstić

IN MEMORIAM Nebojša Glogovac 1969-2018

KOLEGE SA KLASE SE OPRAŠTAJU OD GLUMCA: Sad si sa anđelima, dragi Glogi

Društvo -

Ne znam šta bih ti rekao što već ne znaš. Jedino što bih mogao da ti kažem je da, kad dođe moj čas, voleo bih da me ti sačekaš tamo, napisao je Sergej Trifunović

Tokom svoje bogate karijere Nebojša Glogovac se najviše družio s kolegama s kojima je studirao na Fakultetu dramskih umetnosti. Devedesete kod čuvenog profesora Vladimira Jevtovića brucoši u njegovoj klasi postaju Glogovac, Nataša Ninković, Boris Pingović, Danijela Ugrinović, Danijela Mihajlović, Danijela Kuzmanović, Karolina Cimeša, Sergej Trifunović i Vojin Ćetković. Nebojšu su njegovi drugari sa studija zvali Glogi, po prezimenu.

foto: Privatna Arhiva

Prva se od druga oprostila Nataša objavivši scenu iz filma „Klopka“, gde mu je igrala ženu.

- Zauvek u mom srcu, sa anđelima, mili moj - napisala je neutešna Nataša.

foto: Privatna Arhiva

I Sergej Trifunović je sve rasplakao.

- Ne znam šta bih ti rekao što već ne znaš. Jedino što bih mogao da ti kažem je da, kad dođe moj čas, voleo bih da me ti sačekaš tamo - poručio je glumac.

On je kasnije objavio i zajedničku sliku s njim.

- Duet „Šiptarski terorista i sirijski izbeglica“ više neće svirati zajedno - napisao je Trifunović.

Vrlo teško je iznenadnu smrt kuma podneo i Vojin Ćetković.

- Odlaze najbolji - kratko i emotivno je napisao uz sliku preminulog druga, svog najboljeg prijatelja.

Na nagovor kuma otišao je na preglede ali kasno da dobije i ovu bitku.

foto: Nemanja Pančić

Glogovčev kum i kolega Vojin Ćetković mu je krstio decu, venčao ga u prvom braku i bio s njim do poslednjeg trenutka. Njihovo druženje počelo je na Fakultetu dramskih umetnosti pre 27 godina, a s vremenom su postali nerazdvojni. Zbog toga je suprug glumice Slobode Mićalović odlučio da se ne odvaja od najboljeg prijatelja i kolege sve dok ovaj ne pobedi opaku bolest.

Potresno Iznenadni odlasci

Bolest uzela Marinka, Irenu, Mandu i Đošu

Još jednom je surova bolest pobedila i uzela velikog Nebojšu Glogovca, koji se prerano preselio na nebesku scenu. Pred njim su bile nove uloge, bravure koje je samo on mogao da izvede, reči koje je na taj način mogao samo on da izgovori, emocije koje je samo on mogao da izazove svojom maestralnom glumom. Previše rano pridružio se kolegama koji su takođe veoma mladi izgubili bitku za najtežom bolešću - divni Marinko Madžgalj, Milorad Mandić Manda, Irena Mičijević, Uroš Stojanović, Bogljub Mitić Đoša...

foto: Printscreen

Njih je čekao zvezdani put stvaralaštva u kinematografiji i pozorištu. Sebično uzimamo patnju za sebe jer smo želeli još da uživamo i učimo iz njihovog talenta i predanog rada kojim su se upisali u istoriju.

Filmska traka i teatarske daske mogle su još mnogo da „trpe“ težinu njihovog dara.

foto: Printscreen

Slika „nebeske kafane“ na društvenoj mreži Fejsbuk puni se velikom brzinom, a nažalost, sada je zauzeto još jedno mesto. Nebojša Glogovac stao je rame uz rame sa glumačkim bardovima poput Mande, Pavla Vuisića, Bate Stojkovića, Bate Živojinovića, Zorana Radmilovića, Preleta, Bore Todorovića, Petra Kralja, Gage Nikolića, Smokija, Gidre i drugih.

foto: Printscreen

O vremenu u kojem živimo...

CECA JE ŠEKSPIR DANAŠNJICE

Kada je jednom prilikom govorio o ulozi Hamleta, Glogovac je prodrmao javnost svojim poređenjem da je „Ceca Šekspir današnjice“.

- Imali smo neverovatnu sreću da do nas nakon toliko vremena stigne ta genijalna Šekspirova drama. Baš tako će, pretpostavljam, za sto i kusur godina generacije imati sreću da do njih, umesto svirke nekog talentovanog klinca koji na klaviru danas razvaljuje Rahmanjinova, dođe Ceca. Jer Ceca je Šekspir današnjice. Ta osoba je tek posledica višedecenijskog bombardovanja društva neukusom, nemoralom. Čoveku koji živi u ovakvim sistemima, posle teškog dana, lakše je da pusti neku cajku nego da sluša Betovena. U ovom svetu je Dara Bubamara zakon, ne ja - rekao je Glogovac.

O glumi...

ONA IMA OGROMNU MOĆ

Gluma ima ogromnu moć zbog sposobnosti da budeš neko drugi, da razumeš druge ljude i proživiš nešto od njihovog života, a kroz to nešto i sam naučiš. A ako je dovoljno dobro to što radiš, i ljudi mogu nešto da nauče iz svega toga. Gluma ima ogromnu moć kada se radi na pravi način i pruža ogromno zadovoljstvo kada uspete u predstavi ili na filmu da prikažete tu istinu koja se stvara od mrtvog slova na papiru, pa do nekog izmišljenog života.

Lazar Ristovski

Bio je od onih glumaca za koje se kaže da je bio svoj. I u životu i na sceni. Ono što je on imao kao božji dar mnogi glumci jure za tim čitav život. Tek na pragu zrelog života, a već veliki glumac. Nebojša Glogovac.

Voja Brajović

Njegov odlazak predstavlja udar na naše posvećenje pozorištu. Njegov raskošni talenat nas je grejao i isijavao sa scene. Imam utisak da je njegov plamen ostao da nas greje, a da je samo on otišao. Spustila se crna zavesa.

Irfan Mensur

Bio je najveći glumac s naših prostora. Nisam se stideo to da mu kažem. Pamtiću ga po pogledu i osmehu. Neću ga pamtiti po ulogama, one su samo njegove. Nekad sam ga i mrzeo koliko je dobar jer sam shvatio da je otišao daleko u svom razmaštavanju na sceni.

foto: Dragan Kadić

Vukašin Marković Beban

Bio si jedan od heroja moje rane mladosti. Prodavao sam tvoje fore iz filmova, pitao se kako si tako hladan kao špricer, a opet svima potreban. Onda sam te sreo i upoznao i imao čast da provedem četiri godine života sa tobom. Učio sam od tebe, prvi put uživo video kako neko tako kul može da puši pljugu i da je lep sa sivim zubima, čuo ludački smeh i sreću cele ekipe kada kažeš tri reči. I mlade i starije kolege su bile lude da budu kao ti... Diskretni heroj, mrzovoljnog izraza lica. Umro si istog dana kad i moj otac. Sedim na Kalemegdanu, i plačem i smejem se u isto vreme. Hvala ti, moj Glogi.

foto: Dragana Udovičić

Radoš Bajić

Vest o smrti Nebojše Glogovca reditelja i glumca Radoša Bajića zatekla je na snimanju serije „Šifra Despot“:

- Sa nevericom sam primio vest da je preminuo divan čovek, neponovljivi i veličanstveni glumac i kolega Nebojša Glogovac. Večno ću pamtiti jutrošnje suze i bolno ridanje kolege Raleta Milenkovića - dok mi je na setu našeg novog projekta saopštavao strašnu vest koju je upravo čuo. Pamtiću Nebojšinu hrabrost, lepotu njegovog osebujnog talenta i razgovore koje smo vodili u pauzi snimanja „Ravne gore“ na Ljutom polju i Suvoboru.

Ljiljana Blagojević

On bira i u svoje rajsko naselje poziva najbolje! Neka ti je večna slava, veliki glumče i časni čoveče!

foto: Fonet

Ana Brnabić

Telegram saučešća porodici Glogovac uputila je i premijerka Ana Brnabić.

- Napustio nas je čovek velikog talenta, vanserijski umetnik i simbol srpskog glumišta mlađe generacije. Nebojša Glogovac ostavio je neizbrisiv trag kako kroz svoja glumačka ostvarenja, tako i kroz umeće dostojanstvenog življenja. Otišao je doajen koji će uvek živeti sa nama kroz role po kojima ostaje upamćen, kao simbol srpskog glumišta i pozorišta. Srpska pozorišna scena izgubila je danas jednog od najboljih i najtalentovanijih umetnika, koji je dao lični pečat svemu što je radio.

Principijelan Odbio Anđelinu Džoli

NEĆU DA MI AMERI SOLE PAMET O RATU

Nebojša Glogovac nije prihvatio saradnju sa Anđelinom Džoli na njenom filmu „U zemlji krvi i meda“ jer, uprkos slavi holivudske glumice, nije želeo, kako je tada izjavio, da Amerikanci govore o njegovom narodu.

foto: AP, Beta

- Nisam imao čast lično da upoznam gospođu Džoli. Kontaktirali su sa mnom njeni agenti. Kad sam shvatio da je reč o još jednom projektu u kojem će Amerikanci nama pričati priču o tome šta se kao događalo i kako smo mi proživljavali rat, a pritom nemaju pojma o suštinskim stvarima - iskren je bio Glogovac.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV! A U BEOGRADU...MUK!!! Nema više Nebojše Glogovca!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track