DA NIJE NAS, OVO BI BIO RAJ: Ovako je Glogovac govorio o mržnji koja je ovladala ljudima!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

GLUMAC PREMINUO U 48. GODINI

DA NIJE NAS, OVO BI BIO RAJ: Ovako je Glogovac govorio o mržnji koja je ovladala ljudima!

Društvo -

Glumac Nebojša Glogovac koji je jutros preminuo u 48. godini posle teške bolesti, pre godinu dana u jednom intervjuu pričao je kako je mržnja pogubna za ljude i da sve probleme koji postoje na ovom svetu prave upravo ljudi.

Veliku slavu donela mu je uloga mladog ranjenika iz Moslavine, Bogdana Bilogorca, u filmu "Ubistvo s predumišljajem". Posle toga role su se samo nizale, a Nebojša Glogovac je kroz različite karaktere pokazao svu raskoš svog talenta kako na filmskoj, tako i na pozorišnoj sceni. Bio je jedan od retkih koji je samo izrazom lica umeo da prenese svaku emociju, kao da mu za glumu nisu bile potrebne ni reči, ni pokret. Neverbalna komunikacija je, isticao je, često mnogo interesantnija i iskrenija od onoga šta radimo rečima - reči mogu da lažu, varljive su, mogu da nas prevare u raznim izdanjima i kombinacijama.

Na pitanje zašto mu je gluma i dalje intrigantna, glumac je tada rekao da je to zapravo jedna velika ljubavna igra.

"Zbog sposobnosti da budeš neko drugi, da razumeš druge ljude i proživiš nešto od njihovog života, a kroz to nešto i sam naučiš. A ako je dovoljno dobro to što radiš i ljudi mogu nešto da nauče iz svega toga. Gluma ima ogromnu moć kada se radi na pravi način i pruža ogromno zadovoljstvo kada uspete u predstavi ili na filmu da prikažete tu istinu koja se stvara od mrtvog slova na papiru, pa do nekog izmišljenog života. Onda u igri osetite da taj lik postaje živo biće, nešto prokrvljeno, da radi, hoda, funkcioniše... I kada se sve odigra na sceni dobijete veliki aplauz koji vam dođe kao uzvraćena emocija, sve to liči na neku ljubavnu igru. Vrlo je uzbudljivo, osećate se prijatno i uvek se trudite da sve to ponovo doživite".

Bio je jedan od glavnih protagonista u filmu "Ustav Republike Hrvatske", reditelja Rajka Grlića, koji je još jednom potvrdio koliko može da bude pogubna ta mržnja usađena u čoveku...

"To već vrlo dobro znamo - da je mržnja pogubna i da sve probleme koji postoje na ovom svetu prave ljudi. Da nije nas, ovo bi bio raj. Kada su neki naučnici raznih profila istraživali poreklo mržnje Srba i Hrvata, jedan od prvih nalaza je da je to mržnja po bliskosti, kao kad se dva rođena brata mrze, kao Kain i Avelj, to postoji još od pamtiveka, ali uglavnom među ljudima. Zamislite, eto, kako bi bez toga bilo sve divno i prijateljski. Ali ta mržnja je destruktivna sila i evo kvari nam život već jako, jako dugo".

(Kurir/Buka, Foto:Aleksandar Jovanović Cile)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV! A U BEOGRADU...MUK!!! Nema više Nebojše Glogovca!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track