VUČIĆ OBIŠAO RENOVIRANI INTERNAT VOJNE GIMNAZIJE: Već sledeće godine imaćemo najsnažniju armiju u regionu! Dobrodošli u Vojsku Srbije!
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U obnovu uloženo više od 30 miliona evra

VUČIĆ OBIŠAO RENOVIRANI INTERNAT VOJNE GIMNAZIJE: Već sledeće godine imaćemo najsnažniju armiju u regionu! Dobrodošli u Vojsku Srbije!

Društvo -

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas renovirane učeničke sobe, čitaonicu i druge prostorije Internata Vojne gimnazije, čija je obnova završena pre desetak dana.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Radovi su počeli u februaru, a tada je ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao da je za prvu fazu obnove izdvojeno više 30 miliona dinara. U prizemlju internata, od 12. februara do 31. maja, zamenjene su podne ploče na svih 20 učeničkih soba, zamenjeni su svi prozori i vrata i stavljen laminat.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Takođe, zamenjeni su unutrašnji i spoljašnji ormani, ukupno njih 160, realizovani molersko-farbarski radovi i zamenjena elektro instalacija u učeničkim sobama, hodnicima, čitaonici i sobi za posete.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Morali smo Vojsku Srbije da podižemo iz pepela, početkom sledeće godine svi građani videće velike promene u vojsci koje se tiču tehnike i oružja, naša vojska biće jača nego ranije, želim da ohrabrim sve strešine da nastave da se bore, da gradimo decu još hrabrije i energičnije, baš kao što piše na ulazu "Znanje je naša moć". Ja sam prošao u svoju inspekciju, jer ne volim da išta bude sakriveno. Video sam i dosta devojaka, ima ih i sa Kosova, zbog čega sam posebno srećan, pozivam i sve ostale da dođu, jer je ovo internat koji vam daje ne samo znanje već i mogućnost da lepše i pristojnije živite. Dobrodošli u Vojsku Srbije, već 2019. godine imaćemo najsnažniju armiju u regionu", poručio je Vučić.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je objasnio i da i dalje robujemo starim sistemima i imamo zastarelu tehniku, ali da te procedure moraju biti debirokratizovane, kao i da društvu moramo da promenimo odnos prema vojnicima, jer su oni garant našeg mira i stabilnosti.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Mi u poslednje 3 godine trošimo mnogo više novca od onoga što piše u budžetu, ali ne ugrožavajući ga. Najveći deo tog novca koristili smo za modernizaciju naše vojske. Početkom godine imaćemo 14 najmodernijih migova 4. generacije, imaćemo i helikoptere, 6 ih stiže od Nemaca i Francuza, 2 smo kupili od Rusa. Imaćemo ozbiljne lovačke jedinice, obnavljamo naše "orlove", to ćete videti od izviđačkih do drugih zadataka. Ima i iznenađenja o kojima još neću da govorim, da po prvi put ne kažemo "hop" pre nego što to vidite", rekao je Vučić.

Što se tiče raspolaganja viškom vojne imovine i objekata koji su i dalje u ruševinama od 1999. godine, on je podvukao da je bio prvi predsednik Vlade koji je insistirao da se ti zločini nikada ne zaborave.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Ali kad kažete da se obnove ti objekti, da ostane jedan deo u ruševinama za nezaborav, oni mi kažu: "Ne, ne, vi tako prikrivate NATO zločine". Dajte nekome to ko može od toga da napravi nešto pametno. Nešto smo promenili, ali moramo još mnogo toga. Voleo bih kada bi Vojska dala tu imovinu, a da ničim ne uništi svoje kapacitete i potencijale. Želim da imaju najviši stepen borbene gotovosti i da uvek budu spremni da zaštite našu zemlju i naš narod", naveo je Vučić.

Grb Vojne gimnazije izrađen od podne keramike ugrađen je u pod hodnika, na ulazu u internat. Uz to, izrađeno je i postavljeno 80 novih učeničkih stolova i stolica, a u izradi se nalazi 80 kreveta za učenike, koji će biti dostavljeni u narednom periodu. Renovirana je soba za posete gde je izrađen nov nameštaj, zamenjeni prozori i vrata, uveden ADSL priključak na kome je priključeno pet računara i stavljen televizor.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

U čitaonici su ugrađeni novi radni stolovi sa stolicama, laminat i uvedeni internet priključci, a na ulazu u internat adaptirane su stepenice i prijavnica, kao i fasada prijavnice. Renovirani su mokri čvorovi, a adaptirana je čajna kuhinja. Nastavak istih radova planiran je i na ostalim spratovima u internatu Vojne gimnazije.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

U internatu ima mesta za 516 mesta za učenike Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sa predsednikom Vučićem Internat gimnazije je obišao i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track