BRIGA IH ZA TRUDNICE: Nema leka koji sprečava pobačaj!
Foto: Shutterstock

Nestašica leka „utrogestana“

BRIGA IH ZA TRUDNICE: Nema leka koji sprečava pobačaj!

Društvo -

Lek na bazi progesterona, neophodan za održavanje trudnoće, zbog čijeg nedostatka može doći do prevremenog porođaja, ne može da se kupi u Srbiji

Trudnice u Srbiji nalaze se u bezizlaznom položaju, jer u apotekama već deset dana nema leka koji sprečava pobačaj, ali pomaže pri vantelesnoj oplodnji!Naime, trenutno vlada velika nestašica „utrogestana“ od 200 mg, hormonskog leka na bazi progesterona, a u apotekama skoro je nemoguće naći i slabiju verziju - „utrogestan“ od 100 mg.Progesteron je neophodan za redovno održavanje trudnoće, a u slučaju pada potrebne koncentracije tog hormona, rezultat je spontani pobačaj!Stimulans pri oplodnji„Utrogestan“ od 200 mg koristi neverovatnih 70 odsto trudnica, služi i kao stimulans pri vantelesnoj oplodnji, pri poremećaju metabolizma određenih hormona, a kako kažu lekari - prava zamena za njega ne postoji!- „Utrogestan“ se upotrebljava kao lek za održavanje trudnoće i sprečavanje prevremenog porođaja. U veoma širokoj upotrebi je kod nas, maltene više nego bilo gde u svetu. Veliki broj žena, više od 70 odsto, koristi ga tokom trudnoće. Nije štetan, ne može da izazove neke komplikacije ili overdoziranje, kao kad pijete vitamine. Postoje zamene, ali daleko su skuplje i komplikovanije, pa zamene za njega maltene nema - kaže Mima Fazlagić, ginekolog, napominjući da se u svetu trenutno sprovode velike studije o uticaju ovog leka.U apoteci „Beograd“ potvrdili su nam da je u poslednjih deset dana „došlo do poremećaju u snabdevanju“ ovim lekom, kao i da se „utrogestan“ na policama očekuje „početkom jula“. Međutim, u Agenciji za lekove i medicinska sredstva objašnjavaju da je do nestašice došlo jer uvoznik „Farmalogist“ nije podneo zahtev za kontrolu kvaliteta!- Nemamo informacije o razlogu nestašice leka „utrogestan“, ali nosilac dozvole za lek „Sodimed“, na sastanku održanom 23. juna, obavestio je Agenciju o očekivanoj nestašici leka i najavio da će uvoznik „Farmalogist“ u prvoj nedelji jula podneti zahtev za kontrolu kvaliteta. Agencija je, uzimajući u obzir o kom se leku radi, kao i da se nalazi na pozitivnoj listi, navela da taj zahtev ima najveći prioritet u rešavanju. Međutim, zahtev još nije stigao kod nas - kažu u Agenciji za Kurir.Bez odgovoraNi uvoznik „Farmalogist“ ni Ministarstvo zdravlja do zaključenja ovog broja nisu odgovorili na upućena pitanja.

Kompanija „Sodimed“„UTROGESTAN“ STIŽE U SRBIJU.: U kompaniji „Sodimed“, koja je nosilac dozvole za lek „utrogestan“, kažu da je lek dostupan u apotekama u slabijoj dozi, od 100 mg.- „Utrogestan“ od 200 mg za srpsko tržište je dostupan kod proizvođača i biće isporučen u Srbiju u narednim danima. Želimo da obavestimo pacijente i stručnu javnost da ne postoji nikakav razlog za brigu zbog deficita „utrogestana“, jer postoji na tržištu i ulažemo sve napore da snabdevanje bude redovno - kažu za Kurir u „Sodimedu“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track