STROGO POVERLJIVO: Vulinova tetka iz Kanade DRŽAVNA TAJNA?!
Foto: Dragan Kadić

Nedostupni podaci o Vulinovom stanu

STROGO POVERLJIVO: Vulinova tetka iz Kanade DRŽAVNA TAJNA?!

Politika -

Uprava za sprečavanje pranja novca ispitivala poreklo novca kojim je ministar odbrane kupio stan, ali je sve informacije proglasila „strogo poverljivim“ i tako ih sakrila od javnosti

Uprava za sprečavanje pranja novca bavila se ispitivanjem porekla novca kojim je Aleksandar Vulin kupio stan, ali je sve podatke stavila pod oznaku „strogo poverljivo“, čime je praktično zaštitila ministra odbrane, objavio je istraživački portal Insajder. Javnost tako i dalje ostaje uskraćena za objašnjenje kako je Vulin došao do 200.000 evra za kupovinu stana od oko 100 kvadrata.

Vulin je tvrdio da je novac pozajmio od ženine tetke iz Kanade, ali za to nije priložio valjane dokaze, te zato ovu misteriju može da razreši jedino Uprava za sprečavanje pranja novca Ministarstva finansija, koja se i bavila ovim slučajem, ali sada uporno sakriva sve podatke do kojih je došla.

Sporna dokumenta

Inače, da se Uprava zaista bavila Vulinovim slučajem, otkrio je Insajder, koji je to utvrdio iz dokumenata koje su po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja dobili od Agencije za borbu protiv korupcije.

- Prilikom postupka provere tačnosti i potpunosti podataka u podnetom izveštaju o imovini funkcionera Aleksandra Vulina, Agencija za borbu protiv korupcije obratila se svim nadležnim institucijama. Tako se Agencija obratila Upravi za sprečavanje pranja novca zbog, kako je navedeno, sumnji da je izvršeno krivično delo pranje novca. Agencija je od Uprave tražila, između ostalog, podatke o svim računima Vulina i njegove supruge, o računima osobe iz Kanade, ali i podatke za još jedno fizičko i pravno lice, koje je u dokumentaciji do koje je došao Insajder sakriveno - piše Insajder i dodaje:

Agencija češljala

- Agencija je tražila i podatke o tome na koji način je plaćena nekretnina - da li gotovinom ili bezgotovinskim transferom, podatke o svim međusobnim transakcijama svih navedenih fizičkih i pravnih lica, podatke o računima u bankama u Kanadi, kao i podatke o prijavljivanju iznošenja gotovine preko državne granice Kanade. Uprava je dostavila Agenciji tražene podatke, ali pod oznakom „strogo poverljivo“.

Upravo zbog toga je Agencija odbila da novinarima dostavi podatke o Vulinu bez prethodne saglasnosti Uprave. Međutim, Uprava se još uvek nije saglasila s tim da podaci o Vulinu mogu biti dostupni javnosti.

foto: Nebojša Mandić

Dosta je bilo

KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV VULINA

Pokret Dosta je bilo (DJB) podneo je Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv Vulina zbog krivičnog dela pranje novca, i to zbog sumnje da je u julu 2012. kupio stan, a nema dokaz o poreklu novca, saopšteno je iz tog pokreta. Kako navode iz DJB, Vulin je kupio stan u Beogradu površine 107 kvadratnih metara i garažno mesto, u Gajevoj ulici za 244.620 evra, a za više od 200.000 evra od kupoprodajne cene nema dokaz o poreklu novca, „čime je stekao, drži i koristi imovinu za koju zna da potiče od krivičnog dela“.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Nebojša Mandić, Dragan Kadić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track