PRŠTALO U SKUPŠTINI ZBOG DUALNOG OBRAZOVANJA Šarčević: Treba nam dobar radnik! Opozicija: Đaci jeftina radna snaga da ih stranci izrabljuju!
Foto: Youtube printscreen

Objedinjena rasprava po 12 tačaka dnevnog reda počinje u 10 sati

PRŠTALO U SKUPŠTINI ZBOG DUALNOG OBRAZOVANJA Šarčević: Treba nam dobar radnik! Opozicija: Đaci jeftina radna snaga da ih stranci izrabljuju!

Politika -

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas objedinjenu raspravu po 12 tačaka dnevnog reda, među kojima je set zakona o obrazovanju, o zajmu Srbije kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj, o nuklearnoj sigurnosti, kao i o odlukama o izboru članova i zamenika članova skupštinskih odbora.

Sednica je počela u 10 sati. Podsetimo, poslanici su juče više od osam sati utvrđivali dnevni red uz žučnu raspravu, uvrede, a umalo i fizički obračun.

Iako je na momente izgledalo da će sednica biti i prekinuta, dnevni red je utvrđen, a ministar prosvete Mladen Šarčević obrazložio je predložene zakone.

foto: Youtube Printscreen

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je 1.800 kompanija zaintresovano za uključivanje u sistem dualnog obrazovanja koji će omogućiti mladima da steknu kompetencije i uključe se u tržište rada, dok je opozicija kritikovala predlog zakona o dualnom obrazovanju navodeći da se tako stvara jeftina radna snaga za strane kompanije.

Obrazlažući Predlog zakona o dualnom obrazovanju, Šarčević je rekao da je nezaposlenost mladih jedna od najvećih u Evropi, te da će im novi zakon omogućiti da dobiju posao tokom školovanja i da se odmah uključe u proces rada.

foto: Youtube printscreen

Šefica poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić iznela je svoj i stav nekolicine profesora koji smatraju da će predloženi zakon upropastiti kvalitetno srednje stručno obrazovanje i svesti ga na loše majstorske škole u kojima 80 posto nastave se izvodi van učionice u firmama, a drže ih priučeni majstori bez pedagoškog obrazovanja".

foto: Youtube Printscreen

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta rekla je da radikali smatraju da ne treba donositi zakon o dualnom obrazovanju, pogotovo ne u ekonomskoj i privrednoj suituaciji u kojoj se nalazi Srbija kao i da će dualno obrazovanje biti mamac za decu iz najsiromašnijih porodica. "To će biti mamac da idu da uče za običnog radnika, a među njima sigurno ima dece koja sigurno mogu da budu odlični lekari i pravnici", istakla je Radeta.

Ona je pitala ministra prosvete Mladena Šarčevića da kada kaže da će deca praktičnu nastavu obavljati kod poznatog poslodavca, koji je to poslodavac i da nije možda Jura firma u kojoj zaposleni nose pelene.

foto: Youtube Printscreen

Poslanica Pokreta Dosta je bilo Branka Stamenković rekla je da se u tri zakona o osnovnom, srednjem i predškolskom obrazovanju vrše kozmetičke izmene, dok dualno obrazovanje opravdanje i legitimizacija loših ishoda osnovnog obrazovanja. Ona je kazala da će dualno obrazovanje na duži vremenski rok pogoršati trenutnu situaciju i da Srbija koja nema domaću industriju ne može da uvodi sistem zemalja sa razvijenom domaćom industrijom.

"Pravićemo jeftinu radnu snagu, za inostrane kompanije, koje neće samostalno doći, već ćemo im mi platiti da dođu, da zaposle našu decu koja još nisu ni punoletna, da rade bez radnog staža i bez ikakvih garancija", rekla je Stamenković i pitala zašto bi poslodavac decu koja su obavila praksu zaposlio za stalno i plaćao doprinose, kad može da zaposli "novu turu" školske dece za po 10.000 dinara.

foto: Youtube Printscreen

Ona je rekla da je neophodno napraviti reforme obrazovanja, jer je ovo koje postoji nepravedno i favorizuje decu dobrostojećih roditelja, dok veliki broj dece ne dobija kvalitetno obrazovanje.

Precizirao je da će se dualno obrazovanja odvijati u dva ciklusa - teorijska nastava i praktična nastava u kompanijama, a da će taj sistem obrazovanja obuhvatiti i treći i četvrti stepen.

"Uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje ima za cilj da ispunimo realnu potrebu privrede, kaže Šarčević i navodi da se taj novi vid obrazovanja za sada primenjuje u 21 stručnoj školi i u 60 kompanija, a da uključuje manje od 1.300 učenika.

foto: Youtube Printscreen

Predviđeno je, kaže ministar, i polaganje stručne mature za one koje posle dualnog obrazovanja žele da nastave školovanje, uključujući i studiranje.

Ministar je rekao da će biti sačuvane dosadašnje radionice, a da će u saradnji sa privredom biti napravljeno nekoliko centara za obuku učenika, te da se takav projekat trenutno završava u Valjevu. "Kompanijama su potrebni dobro obučeni radnici, a ne jeftina radna snaga koja se dobija kroz neformalno obrazovanje", kaže ministar.

Poslanici opozicije kritikovali su Predlog zakona o dualnom obrazovanju, navodeći, između ostalog, da je taj model zakona neprihvatljiv za Srbiju, kao i da je reč o izrabljivanju učenika. Poslanica D JB Branka Stamenković rekla je novinarima da je Srbiji potrebna reforma obrazovnog sistema koja proizvodi preduzetništvo, a ne jeftinu radnu snagu za korporacije. "Uvodimo sistem koji postoji u zemljama u kojima postoji razvjena domaća industrija, to su Austrija, Nemačka, Švajcarska, a mi domaću industriju nemamo. Uvođenjem dualnog obrazovanja, mi ćemo praviti jefitnu radnu snagu, ali ne za domaće, nego za inostrane korporacije koje plaćamo da dođu", rekla je ona.

foto: Zorana Jevtić

Zamenik šefa poslaničke grupe SRS Nemanja Šarović da je ta partija uputila veliki broj amandmana. "Nismo mi a priori protiv dualnog obrazovanja, ali da bismo uveli na taj način, kako oni pričaju, dualno obrazovanje mi moramo imati privredu koja je u stanju da to podrži. U Srbiji privrede nema", kazao je Šarović.

Veliki broj amandmana uložile su i Dveri, a šef poslaničke grupe Boško Obradović kaže da će taj pokret biti kritičan prema ministru prosvete Šarčeviću i "njegovim ekperimentima" On je rekao da Predlog zakona o dualnom obrazovanju smanjuje broj opšte obrazovnih predmeta i svodi učenika isključivo na stručnu praksu koja je zapravo priprema za jeftinu i nepismenu radnu snagu koja će raditi "kod stranog gazde".

foto: Youtube Printscreen

Žarko Obradović, bivši ministar prosvete i poslanik SPS kaže da priča o izrabljivanju učenika nema svoju utemeljenost u praksi, jer zakon utvrđuje koliko đak treba da provede kod poslodavca i koje su im obaveze.

Poslanici danas raspravljaju o setu prosvetnih zakona među kojima je i Predlog zakona o dualnom obrazovanju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić/Arhivska fotografija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ekskluzivni izveštaj DB: Arkan pravio haos u Beogradu po nalogu crnogorske tajne službe!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track