JEREMIĆ: Na Zapadnom Balkanu ugrožne osnovne vrednosti demokratije
Foto: Dragana Udovičić

JEREMIĆ: Na Zapadnom Balkanu ugrožne osnovne vrednosti demokratije

Politika -

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Berlinu da neki evropski lideri ignorišu činjenicu da su na Zapadnom Balkanu ponovo ugrožene neke od osnovnih vrednosti demokratije i da posredno podržavaju korumpirane diktature zarad održavanja takozvane stabilnosti.

"To je ne samo etički upitno, već i dugoročno štetno ne samo za zemlje Zapadnog Balkana već i za Evropu", istakao je Jeremić na Berlinskom spoljnopolitičkom forumu, koji su organizovali Fondacija "Kerber" i nemačko ministarstvo spoljnih poslova.

Jeremić je bio glavni govornik na panelu "Nova velika igra na Zapadnom Balkanu?", a govorio je o ekonomskim problemima i gušenju demokratije u regionu, kao i geostrateškim posledicama aktuelnih dešavanja.

Konferenciju je otvorio nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel, koji je istakao neophodnost sveobuhvatnog redefinisanja međunarodnih prioriteta - kako za Nemačku, tako i za EU - i dodao da je u ovom trenutku

"Kina jedina svetska sila koja ima dugoročnu stratešku viziju svojih interesa".

Glavne teme na ovogodišnjem Forumu bile su budućnost EU, nastavak bliskoistočne krize, kao i pitanja globalne nuklearne bezbednosti.

Među govornicima na ovogodišnjem Berlinskom spoljnopolitičkom forumu bili su i evropski komesar za bezbednost Džulijan King, glavni diplomatski urednik Njujork tajmsa Stiven Erlanger i predsednik Odbora za međunarodne odnose ruske Dume Konstantin Kosačov.

Na forumu je predstavljen i novi nemački časopis koji se bavi međunarodnim odnosima pod nazivom "Berlin Pulse", u kojoj je objavljen Jeremićev autorski članak o usponu autokratije na Zapadnom Balkanu. Pored Jeremića, za prvi broj su pisali i Kondoliza Rajs, Andrej Puškov, Karl Bilt, Jens Stoltenberg i Volfgang Išinger.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Dragana Udovičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) STOLTENBERG EKSKLUZIVNO POTVRDIO ZA KURIR: KFOR ostaje na Kosovu i neće smanjivati broj vojnika!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track