(FOTO) BRNABIĆ I LOJTARD: Odnosi Srbije i Švajcarske u usponu, unaprediti ekonomsku saradnju
Foto: Beta/Vlada Srbije

dobra praksa

(FOTO) BRNABIĆ I LOJTARD: Odnosi Srbije i Švajcarske u usponu, unaprediti ekonomsku saradnju

Politika -

Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednica Švajcarske Doris Lojtard saglasile su se danas u Cirihu da su odnosi te dve zemlje dobri i u usponu, a da je potrebno dalje unaprediti ekonomsku saradnju.

"Sa više od 800 miliona evra, kao i otvaranja oko osam hiljada radnih mesta, Švajcarska je jedan od značajnijih investitora u srpsku privredu", rekla je Ana Brnabić u razgovoru sa Doris Lojtard, koja je i ministarka za životnu sredinu, saobraćaj, energetiku i komunikacije i potpredsednica Saveznog veća.

Brnabić je rekla da je nakon stabilizacije ekonomije i javnih finansija, cilj Vlade Srbije da dalji ekonomski rast bude baziran na inovacijama, a u tome Srbiji, kako je navela, mogu pomoći "iskustva švajcarskih kompanija i organizacija koje predstavljaju svetske lidere u svojim oblastima", saopštila je Vlada Srbije.

Ona je posebno izdvojila iskustva i primere dobre prakse u oblastima informacionih tehnologija, digitalizacije i inovacija u privredi.

Švajcarska je najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbiji u okviru EFTA (Evropsko udruženje slobodne trgovine), a važnu ulogu u unapređenju ekonomske saradnje ima Mešoviti komitet za ekonomsku saradnju, osnovan 2001. godine, kao i Mešovita privredna komora, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Premijerka Srbije i predsednica Švajcarske razgovarale su i o daljoj saradnji u oblasti obrazovanja i sistema dualnog obrazovanja.

"Švajcarska je, pored Nemačke i Austrije, najvažniji partner u uvođenju sistema dualnog obrazovanja i povezivanju i približavanju obrazovnog sistema potrebama privrede. Osnovni cilj dualnog modela obrazovanja je smanjenje nezaposlenosti mladih i bolja povezanost privrede i obrazovnog sistema", kazala je Ana Brnabić na sastanku.

Predsednica Vlade Srbije zahvalila je na podršci Švajcarske procesu evrointegracija Srbije, kao i pomoći koju švajcarska organizacija SDC pruža Srbiji u uspostavljanju ravnomernijeg regionalnog razvoja i jačanju lokalnih samouprava.

Kako je navedeno u saopštenju, Švajcarska je među najznačajnijim zemljama po visini donatorske i humanitarne pomoći, sa doniranih više od 300 miliona švajcarskih franaka od 1991. godine, u oblastima energetike, obrazovanja, lokalne samouprave, kao i upravljanja, građanskih inicijativa i inkluziji.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Beta/Vlada Srbije)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO : EVO KAKO JE U BEOGRADU OŽIVEO MRTAV ČOVEK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track