Narodna stranka: Evropske integracije Srbije teku sporo
Foto: Facebook Printscreen

Samo dva poglavlja od planiranih pet

Narodna stranka: Evropske integracije Srbije teku sporo

Politika -

BEOGRAD - Narodna stranka ocenila je danas da evropske integracije Srbije teku sporo i da je najbolji dokaz to što su u ponedeljak u Briselu otvorena samo dva poglavlja od planiranih pet.

U saopštenju, Narodna stranka navela je da evropske integracije teku sporo zbog korupcije i katastrofalnog stanja u pravosudju, što je potvrdjeno i u jučerašnjim izjavama najviših zvaničnika EU.

"Iz EU jasno je poručeno da se otvaranje poglavlja ne može postići bez opipljivog fokusiranja na vladavinu prava i da Srbija mora da ostvari napredak u nezavisnosti sudstva, slobodi izražavanja, medijima, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući i sprečavanje pranja novca", piše u saopštenju.

Narodna stranka pozvala je na odgovornost Vladu Srbije i ministarku pravde Nelu Kuburović i ceo njen tim, jer je "izgubljena 2017. godina i nije učinjen nijedan korak napred u poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava".

Dodaje se da je Srbija za četiri godine pregovora otvorila samo 12 poglavlja, dok je Crna Gora za pet i po godina otvorila 30 poglavlja.

"Ovim tempom Srbija ne može da ispuni obaveze za potencijalno buduće članstvo pre 2040. godine, iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da ćemo biti spremni do 2018. godine", ocenila je Narodna stranka.

U ponedeljak su u Briselu otvoren još dva poglavlja u pretpristupnim pregovorima Srbija-EU. To su Poglavlje 6 - o pravu privrednih društava, i Poglavlje 30 - o ekonomskim odnosima s inostranstvom.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug/Foto: Kurir)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Evo ko je izneo šokantne tvrdnje da je radikal Spaho poslanicima podvodio prostitutke!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track