VUČIĆ SE SASTAO SA RAULOM KASTROM: Kuba potvrdila da će Srbija uvek imati njenu podršku u vezi sa Kosovom
Foto: Printscreen Tweeter

bilateralni susret

VUČIĆ SE SASTAO SA RAULOM KASTROM: Kuba potvrdila da će Srbija uvek imati njenu podršku u vezi sa Kosovom

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas popodne, po srednjeevropskom vremenu, sa kubanskim predsednikom Raulom Kastrom u Havani. Tokom susreta, kubanski predsednik je potvrdio da će Srbija imati podršku Kube po pitanju Kosova.

Srpski predsednik je sa svoje strane rekao da će poseta dodatno ojačati položaj Srbije među karipskim zemljama. Pre susreta sa Kastrom, Vučić je položio venac na Trgu revolucije, Hose Martiju.

Sastankom sa Kastrom, Vučić završava dvodnevnu posetu Kubi.

Predsednik Srbije je u četvrtak, a u susret današnjem sastanku s predsednikom Kastrom, izjavio da je uveren da će ti razgovori dodatno unaprediti odnose dve zemlje, ali i dodatno ojačati poziciju Srbije uopšte među karipskim zemljama, među kojima u najvećem broju u budućnosti možemo da očekujemo podršku i po pitanju Kosova i po drugim pitanjima.

Vučićeva dvodnevna zvanična poseta je u kubanskim medijima dobila izuzetan prostor, kako zbog tradicionalnih veza Beograda sa Havanom, za vreme Hladnog rata, tako i zbog pozitivnih očekivanja od aktuelnih kontakata dve zemlje i mogućnosti saradnje na širem planu.

Danas bi trebalo da obiđe kubanski Centar za genetski inženjering i biotehnologiju, kao i plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

Sam Vučić je podsetio da mu je ovo, u svojstvu predsednika Republike, ali i kao premijera, prva poseta nekoj latinoameričkoj državi.

Takođe je podsetio da je Kuba uvek prema Srbiji iskazivala izrazito prijateljski stav, kao i da je i Srbija uvek podržavala Kubu i da će obe nastaviti tako da se ponašaju, s tim što će akcenat u budućnosti biti na unapređenju ekonomske saradnje.

Istakao je zainteresovanost Srbije za povećanje obima trgovinske razmene, polazeći od brojnih potencijala za saradnju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, biotehnologije i genetskog inženjeringa, turizma, građevinarstva i energetike, imajući u vidu privredne reforme koje je započela Kuba, a koje otvaraju prostor stranim investicijama i trgovinskoj saradnji.

Kako je dodao, sa Kubom želimo najbolje moguće odnose.

U delegaciji koju predvodi Vučić su i trojica ministara - zdravlja Zlatibor Lončar, privrede Goran Knežević i poljoprivrede Branislav Nedimović, kao i gradonačlenik Beograda Siniša Mali. Lončar je danas potpisao sa kubanskom stranom sporazum o saradnji u oblasti zdravstva.

Prema Vučićevim rečima, prema srpskoj delegaciji je iskazano izuzetno gostoprimstvo.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Printscreen Twitter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja