RASELJENI S KOSMETA: Srbi u Crnoj Gori su izloženi stravičnoj represiji režima
Foto: Udruženje raseljenih

Predsednik Udruženja raseljenih sa šefom srpske diplomatije

RASELJENI S KOSMETA: Srbi u Crnoj Gori su izloženi stravičnoj represiji režima

Politika -

Na raseljene u Crnoj Gori ne gleda se kao na problem društva, već se doživljavaju političkim problemom

Srbi trpe stravičnu diskriminaciju od strane represivnog režima u Podgorici, a u posebno zabrinjavajućem položaju je 11 hiljada državljana Srbije raseljenih sa Kosova i Metohije, kojima su brutalno ugrožena elementarna ljudska i građanska prava - istakao je predsednik Saveza udruženja raseljenih sa Kosova i Metohije u Crnoj Gori Milenko Jovanović u susretu sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Na sastanku upriličenom u ambasadi Srbije u Podgorici, Jovanović je ukazao na, kako je rekao, nedopustivu diskriminaciju srpskog naroda od strane aktuelnog režima.

On je kazao da su Srbi "stravično obespravljeni, a da su na udaru naročito državljani Srbije prognani sa Kosova i Metohije kojih je u Crnoj Gori 11 hiljada".

"Ovoj populaciji srpskih državljana dodeljen je status stranaca sa stalnim nastanjenjem, koji u praksi ne znači ništa. U najavi rešavanja 'građanskog' statusa raseljenicima imali smo uveravanja da će sa ličnim kartama stalno nastanjenih stranaca naši ljudi dobiti sva prava koja imaju crnogorski državljani, osim biračkog prava, ali se to nije desilo, pa smo došli u situaciju da ova kategorija stanovnika nema ni izbliza isti tretman kao crnogorski državljani u pogledu ostvarivanja prava na zaposlenje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu", istakao je Jovanović.

On je naglasio da se na raseljene u Crnoj Gori ne gleda kao na problem društva, već se doživljavaju političkim problemom.

"Tu leži glavni razlog što im nije dodeljeno pravo na crnogorsko državljanstvo, već se išlo na dosad nečuveni eksperiment sa statusom stalno nastanjenih stranaca", naglasio je Jovanović.

"Velika većina nas smo tako postali stranci na svojoj dedovini"- konstatovao je Jovanović.

Prvi čovek krovne raseljeničke asocijacije zatražio je od ministra Dačića da učini napor i kako bi se raseljenima sa Kosmeta koji žive u Crnoj Gori omogućilo da preko ambasade Srbije u Podgorici pribavljaju pasoše koji nemaju ograničenja u pogledu putovanja.

Jovanović je podsetio da njima trenutno putne isprave izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Srbije, te da sa tim ispravama bez vize ne mogu putovati u zemlje EU.

To, kako je uporedio, nije slučaj sa kosmetskim raseljenicima koji žive u centralnoj Srbiji.

Predsednik raseljeničkog saveza saopštio je posle sastanka sa Dačićem da je srpski ministar spoljnih poslova s pažnjom saslušao probleme srpskih državljana sa Kosmeta na koje mu je ukazao, te da je najavio intenzivnije angažovanje države Srbije u cilju prevazilaženja generalno veoma složene situacije u kojoj se nalazi populacija prognana iz južne srpske pokrajine.

Dačić danas završava dvodnevnu zvaničnu posetu Crnoj Gori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track