OVO JE BIO NJEGOV NEDOSANJANI SAN: Kako je Olivera sudbina odvela u Zagreb
Foto: Beta Saša Đorđević

uspomene

OVO JE BIO NJEGOV NEDOSANJANI SAN: Kako je Olivera sudbina odvela u Zagreb

Politika -

Oliver Ivanović upisao je Vojnotehničku akademiju u Zagrebu 1970. godine ali je posle tri godine morao da napusti vojsku kada mu je ustanovljena urođena mana u vidu. Tako je morao da se odrekne jednog svog velikog sna, a to je da postane vojni pilot.

Ipak, njegovi prijatelji iz klase ga još uvek dobro pamte.

"On je bio 19. klasa VTA, a mi smo došli u 22. klasu vojne Tehničke srednje škole u Zagreb", seća se Milan Marković.

"Markantnog mladića upoznao sam u Karate sekciji Akademije i zbog njega sam, baš kao i pedesetak drugih pitomaca počeo da treniram. Oliver je bio reprezentativac, drugi u SFRJ i ubedljivo prvi autoritet među pitomačkom populacijom. Nema kome nije pomogao. U knjizi "22. klasa" postoji posebno poglavlje o njemu, kako nas je primio i pazio", priseća se on.

Sahrana Olivera Ivanovića
Sahrana Olivera Ivanovićafoto: Marina Lopičić

Marković kaže da je 1971. u Zagrebu vladala nacionalistička euforija. Ivanović je bio taj koji je savetovao mlađe kolege gde da idu kad izlaze u grad, a šta da izbegavaju. Dodaje da je deo njih karate i učio da bi ušao u tajne borbi, jer se dešavali fizički napadi na vojsku.

Koliki je Oliver bio autoritet u karateu svedoče i slike državne reprezantacije SFRJ, koja je zbog njega i deo priprema obavljala u Zagrebu. Marković knjigu "22. klasa" nije uručio Oliveru. Ivanović je bio u zatvoru, a kada je izašao oktobra prošle godine, nije mogao da napušta Kosmet. Dogovor drugova da se vide kad sve prođe, prekinuli su hici ispaljeni prekjuče.

Inače, na njega je još 2005. bio izvršen napad, koji se mogao shvatiti i kao opomena: tada je eksplozivom raznet Ivanovićev automobil. On nije bio u blizini i prošao je nepovređen. Počinioci nikad nisu indetifikovani – ali krug potencijalnih atentatora je već tada bio popriličan.

Nacionalističkoj albanskoj eliti u Prištini je Ivanović bio trn u oku jer se svojim najčešće mirnim i na činjenicama baziranim stilom komuniciranja bespogovorno borio za prava srpske manjine na Kosovu. Zastranjivanja je ovaj političar, koji je tečno govorio engleski, javno žigosao.

Godine 2014. Euleks, na Kosovu aktivna državo-pravna misija EU, je pokušao da ga u jednom najblaže rečeno čudnovatom sudskom procesu žigoše kao ratnog zločinca i da ga na 9 godina strpa u kazamat. Što je mnoge iznenadilo, jer čak ni albanski nacionalisti Ivanovića nisu optuživali za ratne zločine. Pokušaj da ga u to naknadno pretvore je propao u apelacionom postupku, ali je nevino optuženog koštao dragocene tri godine života, koje je Ivanović proveo u istražnom zatvoru a posle štrajka gladju u kućnom pritvoru

(Kurir.rs/Novosti/D.V.)

Foto Beta/Saša Đorđević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track