POKRET OBNOVE KRALJEVINE SRBIJE: Titovu imovinu razgrabili političari posle njega, skinite tajnu oznaku sa spiska
Foto: Pokret obnove kraljevine Srbije

zahtev

POKRET OBNOVE KRALJEVINE SRBIJE: Titovu imovinu razgrabili političari posle njega, skinite tajnu oznaku sa spiska

Politika -

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) pozvao je danas nadležne organe da skinu oznaku državne tajne sa dokumenata o popisu imovine Josipa Broza, piše u saopštenju.

Kako je navedeno "manji deo basnoslovne imovine je posle njegove smrti popisan i arhiviran sa oznakom službene tajne do 2032. godine, dok su veći deo razgrabili političari posle njega".

"Narod ima pravo da zna šta se sve nelegalno nalazilo u Brozovom posedu i ko je posle njega razgrabio tu imovinu, otetu od građana", istakao je predsednik POKS Žika Gojković.

On je rekao da mu nije jasno zašto se taj slučaj još vodi kao državna tajna, osim ako neko od sadašnjih ili pređašnjih političara želi da sakrije svoju umešanost u otimačinu ove imovine.

"Ako je to razlog, zahtevamo da se obelodane imena političara koji su učestvovali u osporavanju procesa otvaranja tih dokumenata. Kao narodni poslanik zahtevaću od Skupštine Srbije da se skine oznaka službene tajne sa dokumentacije koja će odgovoriti na ova pitanja", rekao je Gojković.

U saopštenju piše i da ne postoji uvid u njegovu celokupnu imovinu, ali prema raspoloživim podacima jasno je da je, između ostalog, posedovao brojne vile u zemlji i inostranstvu, 234 automobila, od kojih je danas veliki deo prodat vlasnicima privatnih kolekcija.

Brozov sef je, kako navode, otvoren 2013. godine po nalogu tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića i u sefu je nađena imovina koja je pripadala kraljevskoj porodici Karađorđević, ali im nikada nije vraćena.

Pokret obnove Kraljevine Srbije smatra da krivci, koji su prisvajali imovinu bez legitimiteta i još su na slobodi, zaslužuju da budu procesuirani dok su još među živima.

U POKS insistiraju da se imovina vrati porodici Karađorđević i svima ostalima koji su oštećeni krađom i otimačinom posle Drugog svetskog rata.

(Kurir.rs/Fonet)

Foto: Pokret obnove kraljevine Srbije

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: RASVETLJAVANJE JELENINOG UBISTVA?! Evo šta otkrivaju detalji optužnice protiv Zorana Marjanovića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track