TEŠKE TEME: Šta su u Zagrebu spremili za Vučića
Foto: Beta

Uoči posete predsednika Srbije Hrvatskoj

TEŠKE TEME: Šta su u Zagrebu spremili za Vučića

Politika -

Iako je Vučić rekao da ide u „dobroj veri“, Andrej Plenković ne spušta loptu i ponavlja da tema treba da bude ratna odšteta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedeljak ide u Zagreb, tradicionalno nezgodan teren, gde ga čeka niz veoma teških pitanja i tema, ocenjuju sagovornici Kurira!

Ispalo je tako da je vlada Hrvatske zatečena pozivom koji je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović uputila Vučiću, pa je premijer Andrej Plenković dane uoči dolaska iskoristio da potpuno bespotrebno poljulja bilateralne odnose. Iako je rekao da ga je zaprepastio Plenkovićev predlog da treba da se razgovara i o isplati ratne štete Hrvatskoj, Vučić je ostao pri stavu da u Zagreb dolazi „u dobroj veri“.

Argumenti

- Da sam na njegovom mestu, to pitanje ne bih pokretao. Plašim se da Hrvatska ne samo da ne može da dobije ništa već može mnogo da izgubi. To bih mogao da potkrepim hiljadama raznovrsnih i teških argumenata - odgovorio je Vučić u sredu.

Međutim, premijer Hrvatske nije odustao, pa je juče rekao da želi da poseta predsednika Srbije bude što konketnija i sadržajnija i da smatra da treba razgovarati i o ratnoj odšteti. On kaže da je video da postoje „neke dileme o pitanju ratne odštete“ i dodao da treba podsetiti na član 7 Sporazuma o normalizaciji, potpisanog 1996. u Beogradu, koji predviđa da u roku od šest meseci bude potpisan sporazum o naknadi za uništenu, oštećenu i nestalu imovinu, ali da do toga „nažalost nije došlo“.

- Možemo i o toj obavezi koju su prihvatile obe zemlje razgovarati i prilikom ove posete. Za one koji nisu svesni da pojasnimo tu temu, i jasan i opravdan interes Hrvatske da se o tome vodi računa - naglasio je Plenković.

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović kaže za Kurir da je Hrvatska dosta fokusirana na Srbiju u svim predizbornim kampanjama, ali i u unutarpolitičkim previranjima.

foto: EPA

Negativan trend

- To je posle izvesnog vremena izazvalo i odgovor iz Beograda, ali bez obzira na retoriku, između Beograda i Zagreba već 15 godina postoji čitav niz otvorenih pitanja. Jedino što se unapredilo od poslednjeg susreta Vučića i Grabar Kitarović jeste pitanje položaja hrvatske manjine u Srbiji. Važno je da se ovaj konstantno negativan trend zaustavi i da se za početak uspostavi normalna komunikacija na nivou zvaničnika - objašnjava naša sagovornica.

Analitičar Dragomir Anđelković ističe da je poseta Vučića Zagrebu vrlo hrabar potez.

- Unutrašnji sukobi u Hrvatskoj prelivaju se na odnose sa Srbijom. Jedni hoće posetu predsednika Srbije, drugi neće... Što se Srbije tiče, ona je spremna na smirivanje tenzije. Naša zemlja želi da priča o budućnosti, a ne o prošlosti - ističe Anđelković.

NEREŠENA PITANJA

Nestali tokom poslednjeg rata

Granica na Dunavu

Manjine i njihova prava

Proces povratka izbeglih Srba

Sukcesija, to jest podela imovine nekadašnje SFRJ

Teritorijalna jurisdikcija

Penzije

Britanski obaveštajac kod predsednika

SASTANAK SA DIREKTOROM SIS/MI6

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa direktorom Obaveštajne službe Velike Britanije (Secret Intelligence Sevice - SIS/MI6) Aleksom Jangerom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Tema razgovora bila je saradnja obaveštajnih službi dveju zemalja, a poseta direktora britanske službe, potvrda je bliske saradnje i prijateljstva između dve države, zaključili su sagovornici.

Sa Jangerom se juče takođe sastao i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić.

Kurir / Ivana Kljajić

Foto: Beta, EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kolinda donela poklon Vukanu Vučiću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track