VUČIĆ PRELOMIO: Odlazim sa čela stranke
Foto: Marina Lopičić

Lider sns odlučio da skrati mandat

VUČIĆ PRELOMIO: Odlazim sa čela stranke

Politika -

Šef naprednjaka rekao da će voditi partiju maksimalno još godinu dana, te da se neće kandidovati za još jedan mandat

Aleksandar Vučić najavio je da će na mestu šefa SNS ostati još najviše godinu dana, čime će skratiti svoj četvorogodišnji mandat koji je dobio 2016. Posle naredne izborne skupštine, Vučić kaže da će vođenje stranke prepustiti nekome drugome, jer ne namerava da se kandiduje za još jedan mandat.

Predsednik Srbije i SNS je najavio ovakav scenario kada je u emisiji „Ćirilica“ objašnjavao da njegovo učešće u predizbornoj kampanji pred beogradske izbore nije kršenje Ustava. Vučić je naglasio da je on predsednik svih građana, a da je na stranačkim skupovima učestvovao vikendom, i to po sat vremena.

- Svakoga dana sam na poslu bar dva ili tri sata ranije od onih koji bi da me pobeđuju i radim još sedam sati duže nego oni. Predsednik sam i SNS još neko vreme. Verujem da je to maksimalno još godinu dana, do sledećeg kongresa, odnosno Skupštine SNS. Za to vreme biću uvek spreman da prihvatam udarce, ali i da odgovaram političkim protivnicima na neistine, licemerje, laž i sve drugo. To će biti minimum vremena koji tome posvećujem - rekao je Vučić.

On je poručio da sve građane tretira na jednak način i da mu to ne daje za pravo da bude neko ko neće da se bavi politikom uopšte.

Politički analitičar Dragomir Anđelković za Kurir kaže da će Vučić i po povlačenju sa čelne pozicije uspeti da održi stabilnost SNS, ali da to ne može da traje unedogled.

- Vučić svakako ima u vidu nekoga ko bi ga nasledio, a on bi nastavio da se angažuje unutar stranke i da svojim autoritetom podstiče njeno funkcionisanje. Međutim, to je prilično rizičan scenario. Posle izvesnog vremena, sigurno bi Vučićev autoritet bio manji i više bi se ohrabrili oni koji unutar partije vode frakcionašku politiku - smatra Anđelković.

On otvoreno kaže da Vučić ne bi trebalo da napušta kormilo SNS.

- Njegova je procena koliko je to celishodno. Verujem da njegov autoritet može da održi stranku u stabilnosti i kad on nije na njenom čelu, ali nisam siguran da je to moguće dugoročno. A da li će se predomisliti? Pa to će zavisiti od odnosa unutar stranke. Ako vidi da su tenzije porasle i da mogu da ugroze partiju, postoje šanse da se predomisli - ocenjuje naš sagovornik.

foto: Marina Lopičić

Među bliskim Vučićevim saradnicima juče nismo uspeli da nađemo nijednog ko bi komentarisao njegovu nameru. Jedino je poslanik SNS Vladimir Đukanović bez zadrške rekao da je protiv toga.

- Odluka je na Vučiću, naravno. Ali ja sam bio i biću protiv toga da se on povuče zato što ne vidim ko bi mogao da mu bude makar približna zamena - objašnjava Đukanović.

Izborna skupština SNS

KAKO NAPREDNJACI BIRAJU ŠEFA

Vučić je u septembru 2012, kao jedini kandidat, na mestu šefa SNS nasledio Tomislava Nikolića, koji je stranku vodio od osnivanja 2008. Novi četvorogodišnji mandat predsednika SNS dobio je u maju 2016, a po svoj prilici će ga skratiti jer već za sledeću godinu najavljuje izbornu stranačku skupštinu i odustajanje od nove kandidature. Prema Statutu stranke, predsednika SNS bira stranačka skupština, po pravilu tajnim glasanjem, ali može i javnim.

Kurir / Ivana Kljajić

Foto: Marina Lopičić, Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) VUČIĆ ŠETA CENTROM ZAGREBA: Posle ručka sa Plenkovićem predsednik Srbije prošao Trgom Sv. Marka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track