LAVROV ODLEPIO ZA GIBANICOM I ČVARCIMA: Oduševljen tražio i recept za srpske specijalitete!
Foto: Zorana Jevtić, AP

pismo povodom 180 godina diplomatskih odnosa

LAVROV ODLEPIO ZA GIBANICOM I ČVARCIMA: Oduševljen tražio i recept za srpske specijalitete!

Politika -

Srbija i Rusija uspostavile su diplomatske odnose još pre 180 godina i nikada nijednom od tada nisu išle jedna protiv druge, što je redak primer u odnosima naroda u svetu, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

On je ponovio da Srbija, bez obzira na eventualne pritiske, neće menjati svoju poziciju vojne neutralnosti i neće uvoditi sankcije Rusiji:

- Ja sam veoma precizan čovek i ljudi u Srbiji, i oni koji me vole i oni koji me ne vole, znaju da kada nešto kažem, to je tako. Srbija neće menjati politiku prema Rusiji - rekao je predsednik Srbije, dodajući da je to govorio i ranije, i na svakom mestu, u Moskvi, Vašingtonu i Briselu.

Prijateljski... Aleksandar Vučić i Sergej Lavrov
Prijateljski... Aleksandar Vučić i Sergej Lavrovfoto: Dragana Udovičić

Srbija će, rekao je on, nastaviti da poštuje svoju politiku uz nadu da će EU dobro razumeti specifičnost naših odnosa sa Rusijom.

Na jučerašnjem susretu u vili „Mir“, Lavrov je Vučiću uručio pismo predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina u kojem, saopšteno je, na veoma lep način govori o saradnji dve zemlje i budućim odnosima.

Putin pozvan u Srbiju

Lavrov je potom novinarima rekao da Moskva pozdravlja napore Srbije na putu ka EU, ali i u odnosima sa Evroazijskim savezom.

- Uvek smo bili za to da partneri imaju slobodu izbora i razvijaju svoje političke veze - poručio je on, naglašavajući da je status neutralnosti Srbije jedan od najvažnijih faktora stabilnosti na Balkanu.

Govoreći o Kosovu, Lavrov je rekao da njegova zemlja neće stajati po strani ako se SAD uključe u dijalog Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije predao je svom gostu pismo za predsednika Putina, u kojem ga poziva u zvaničnu posetu.

Predsednik Vučić uručio je Sergeju Lavrovu i pismo za porodicu Romana Filipova, ruskog pilota koji je poginuo u Siriji početkom ovog meseca.

Svečanost u Hramu

Vučić i Lavrov danas će prisustvovati prezentaciji mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save u Beogradu. S njima će biti i predsednik RS Milorad Dodik, patrijarh srpski Irinej i mitropolit volokolamski Ilarion.

Šef ruske diplomatije danas će se sastati i sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, a uručiće i Orden prijateljstva Ivici Dačiću.

Za podne je predviđen sastanak dveju delegacija koje predvode ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije, na kojem će se razgovarati o situaciji u regionu, podršci Rusije Srbiji u vezi sa KiM i nerešenom statusu Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Domaćinski Gostu posluženi srpski specijaliteti

LAVROV TRAŽIO I RECEPT ZA GIBANICU!

Visoki gost iz Rusije u Beogradu je dočekan domaćinski. Na svečanoj večeri ponuđeni su mu srpski specijaliteti. Na sto su izneti srpska gibanica, slanina od mangulice, sremska kobasica, pašteta od čvaraka, takođe od mangulice, sarmice od zelja, jagnjetina ispod sača, leskovački „voz“: pljeskavice, uštipci, ćevapčići... sjenički sir, turšija i pogača - rečeno nam je u Upravi za zajedničke poslove. Kazano nam je još da je gost bio oduševljen iznetim jelima i da je zatražio recept za gibanicu.

foto: Dragana Udovičić

Lavrov o Centru u Nišu

BEZ SKRIVENIH NAMERA

Iza Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu nema skrivenih namera, on se bavi isključivo humanitarnim radom - kazao je Lavrov, podsećajući da je na teritoriji Srbije, na Kosovu, na osnovu odluke UN stvorena američka baza Bondstil.

- Nije jasno čime se tamo bave naše američke kolege - rekao je on.

foto: Kurir

Kurir / Ivana Kljajić

Foto: Zorana Jevtić, AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) LAVROV SVEČANO DOČEKAN U HRAMU SVETOG SAVE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track