KURIR ISTRAŽUJE: Policija tri godine sabotira istragu o paljenju ambasada!
Foto: Dado Đilas

Istina o paljenju ambasada SAD i Nemačke

KURIR ISTRAŽUJE: Policija tri godine sabotira istragu o paljenju ambasada!

Politika -
Slučaj komandne odgovornosti za paljenje ambasada 2008. je u pretkrivičnom postupku i čeka se dokumentacija MUP

BEOGRAD - Vrh policije s direktorom policije Miloradom Veljovićem na čelu skoro tri godine stopira istragu o paljenju ambasada Nemačke i SAD posle mitinga „Kosovo je Srbija“ 2008. godine, saznaje Kurir.

- Policiji je trebalo čak tri i po godine da identifikuje direktne izvršioce i pored toga što postoje video-snimci, dok se u delu utvrđivanja komandne odgovornosti policije za propuste godinama nisu ni pomerili s mrtve tačke - potvrdio je izvor našeg lista.U Višem tužilaštvu za Kurir su nezvanično potvrdili da je predmet paljenja ambasada SAD i Nemačke 2006. godine tokom mitinga „Kosovo je Srbija“ još uvek u predistražnom postupku i da sve informacije nose oznaku državne tajne.Radila fioka- Postupak je od početka vođen na dva koloseka - za neposredne izvršioce i za komandnu odgovornost. Kad smo od Ambasade SAD dobili snimke paljenja zgrade, prosledili smo ih policiji na identifikaciju kako bi se utvrdilo ko su osobe na snimku koje pale Ambasadu SAD. Utvrđivanje i identifikovanje osoba sa snimka policija je radila tri i po godine - kaže izvor Kurira iz Višeg tužilaštva i nastavlja:- Tužilaštvo je zatim pokrenulo postupak i to sada ide svojim tokom. Sa druge strane, drugi deo predmeta koji se tiče utvrđivanja komandne odgovornosti je takođe u fazi predistražnog postupka. Što se tiče Tužilaštva, svoj posao smo uradili i poslali policiji na dalje postupanje. Povratnu informaciju dobili smo tek pre dve nedelje, kad je formirana radna grupa MUP u vezi s tim. Zašto se na to čekalo čak šest godina nije pitanje za nas - rečeno nam je iz tužilaštvu.Kurir je došao do saznanja da je pored direktora policije Veljovića, koji je bio glavni šef operativnog štaba, rukovodilac bio i Slobodan Vukolić, u to vreme načelnik Policijske uprave za Grad Beograd.- Upravo je Vukolić taj koji bi trebalo da objasni zašto Žandarmerija nije zaštitila ambasade i po čijem naređenju je radio - otkriva izvor Kurira.Vukolić je za Kurir rekao da je spreman da odgovori na sva pitanja, ali da dozvolu za to mora da da Biro za za saradnju s medijima MUP.Tužilaštvo čeka policiju Pitanja su upućena, ali do zaključenja ovog broja odgovori nisu stigli. Takođe, pozvali smo i Zorana Raškovića, tadašnjeg predstavnika Žandarmerije, kako smo već pisali, koji je u noći paljenja ambasada tražio od generala Mladena Kuribaka da se angažuje Žandarmerija koja je stacionirana preko puta ambasada (Kneza Miloša 101), ali odgovore nismo dobili do zaključenja broja.Na čelu radne grupe MUP za utvrđivanje komandne odgovornosti za paljenje ambasada SAD i Nemačke, kako saznajemo, nalazi se predstavnik kabineta ministra policije, a u radnoj grupi su pripadnici Uprave kriminalističke policije, Policijske uprave za Grad Beograd, kao i Sektora unutrašnje kontrole.

Konačno razrešenjeSTEFANOVIĆ 3. JULA FORMIRAO RADNU GRUPURadnu grupu MUP Srbije koja treba da utvrdi sve okolnosti u vezi sa paljenjem ambasada SAD i Nemačke u Beogradu formirao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović 3. jula ove godine.- Doneo sam odluku o formiranju radne grupe kako bi se u potpunosti ispitale sve činjenice o tom događaju, ali i otkrili organizatori i akteri paljenja ambasada SAD i SR Nemačke - rekao je Stefanović.

General Mladen Kuribak:NADLEŽNI NEK REAGUJUGeneral Mladen Kuribak, koji je u to vreme bio načelnik Uprave policije, a koji je nedavno smenjen, kaže da jeste bio član operativnog štaba, ali da nije bio rukovodilac i nije izdavao naređenja.- Bio sam prisutan ali nisam donosio odluke niti izdavao naređenja. Pre tri godine tužilaštvu sam dao iskaz o svemu što se dešavalo. Dostavio sam svu dokumentaciju - video-zapise i transkripte razgovora u vezi sa svim aktivnostima povodom paljenja ambasada. Ti podaci imaju oznaku službene tajne. Očekujem da državni organi reaguju i da se konačno otkrije istina -kaže on.

HRONOLOGIJA /mitinga „Kosovo je Srbija“ i napa da na ambasade SAD, Nemačke, Hrvatske i Turske/- 18.30 policija ne čuva ambasade, demonstranti ušli u američku ambasadu- 19.20 napadnute su ambasade Nemačke i Kanade- 19.15 ponovo napad na ambasadu SAD, devet policijskih „hamera“ oteralo je masu. Deo huligana je ostao i zasipao „hamere“ flašama i kamenjem- 19.30 policija suzavcem i kordonima iz oba smera Ulice kneza Miloša delimično umiruje demonstranteBilans mitinga - jedan poginuo, 200 povređenih, od toga 35 policajaca, 192 uhapšena, demoliran centar Beograda, ambasade, ekspoziture stranih banaka, šteta Beogradu osam miliona dinara. Glavna vest na svim svetskim medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track