SASTANAK DAČIĆ-ŠOJGU: Srbija zainteresovana za razvoj vojne saradnje sa Rusijom
Foto: FoNet

Šef diplomatije u Moskvi

SASTANAK DAČIĆ-ŠOJGU: Srbija zainteresovana za razvoj vojne saradnje sa Rusijom

Politika -
Ruski ministar odbrane je kazao da dve strane imaju veoma gustu agendu dogadja u ovoj godini i izrazio nadu da će vojnici iz Srbije učestvovati u svim dogadjajima u Rusiji, kao što su Armijske igre i tenkovski biatlon

MOSKVA - Potpredsednik srpske vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu založili su se danas u Moskvi za jačanje vojne i vojno-tehničke saradnje. Dačić i Šojgu su razgovarali o ključnim pitanjima vojne i vojno-tehničke saradnje, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Navodi se da su tokom susreta, koji je bio "prijateljski i konstruktivan", razmenjena mišljenja o aktuelnim problemima medjunarodne i regionalne bezbednosti.

"Ministri su visoko ocenili nivo rusko-srpske saradnje u vojnoj oblasti, označili niz perspektivnih smerova trazvoja te saradnje", navelo je ministarstvo. Šojgu je rekao da je pravac proširenja partnerstva potvrdjen i tokom nedavne posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića Moskvi i njegovog razgovora sa predsednikom Vladimirom Putinom.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

"Naš prioritet je realizacija dogovora dostignutih na najvišem nivou", rekao je Šojgu.

"Susret je potvrdio uzajamno raspoloženje strana na dalji razvoj multilateralne rusko - srpske saradnje", dodaje se u saopštenju. Na početku razgovora, otvorenog za novinare, Šojgu je pohvalio ulogu Dačića kao bivšeg predsedavajućeg OEBS-a tokom rata na istoku Ukrajine rekavši da je Dačić ojačao ulogu OEBS-a na ukrajinskom pitanju. Šojgu je kazao da treba da razgovaraju i o produžetku obuke, odnosno školovanju oficira srpske armije, kao i o "predstojećim isporukama vojne tehnike ove godine".

Naveo je da narednog meseca očekuje dolazak u Moskvu ministra odbrane Zorana Djordjevića, kako bi učestvovao na petoj Medjunarodnoj konferenciji o medjunarodnoj bezbednosti. Po njegovim rečima, to je dobra mogućnost za lično poznanstvo i razmenu mišljenja o ključnim pitanjima vojne saradnje.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

"Nadamo se da će nastaviti tradiciju prethodnih ministara i računamo na dalji razvoj vojne i vojno-tehničke saradnje", dodao je Šojgu. Ruski ministar odbrane je kazao da dve strane imaju "veoma gustu agendu dogadja u ovoj godini" i izrazio nadu da će vojnici iz Srbije učestvovati u svim dogadjajima u Rusiji, kao što su Armijske igre, tenkovski biatlon. D

ačić je rekao da je Srbija "naravno, zainteresovana za saradnju sa Rusijom u oblasti odbrane". On je je kazao da je Šojgu "jedan od najvećih prijatelja Srbije i srpskog naroda", i da "Srbija smatra Rusiju svojim prirodnim saveznikom, sa kojim vekovima ima dobru saradnju".

Dačić je zahvalio Rusiji za podršku oko Kosova. Potpredsednik srpske vlade se danas sastaje i sa potpredsednikom ruske Vlade Dmitrijem Rogozinom, a sutra sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track