TASOVAC U BANJALUKU DONEO KAMEN SA MESECA: Optimizam nervira neprijatelje
Foto: Dado Đilas

Izložba Povratak na Mesec: Kratka istorija budućnosti

TASOVAC U BANJALUKU DONEO KAMEN SA MESECA: Optimizam nervira neprijatelje

Politika -

Ovo je prvi put da fragment tla sa Meseca, inače Niksonov poklon Titu, napušta Beograd i tek drugi put da napušta Muzej istorije Jugoslavije, rekao je Tasovac i podsetio da je prethodni put bio izložen u beogradskom Domu omladine, i to samo na 24 sata.

BANJALUKA - Ni Tito ni Nikson, niti astronauti Nil Armstrong, Edvin Oldrin i Majkl Kolins, nisu mogli ni da pomisle da će kamen sa Meseca, jednoga dana, stići do Banjaluke, izjavio je večeras ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac, koji je u banjalučkom Muzeju savremene umetnosti otvorio izložbu "Povratak na Mesec: Kratka istorija budućnosti".

"Bez mašte i sanjarenja, ne samo da čovek nikada ne bi stigao na Mesec, nego ne bi bilo ni kulutre, ni nauke, ni istorije, ni napretka, ni ideje budućnosti", naglasio je Tasovac. Ovo je prvi put da fragment tla sa Meseca, inače Niksonov poklon Titu, napušta Beograd i tek drugi put da napušta Muzej istorije Jugoslavije, rekao je Tasovac i podsetio da je prethodni put bio izložen u beogradskom Domu omladine, i to samo na 24 sata.

Činjenica da su u Banjaluci izloženi ovaj vredan eksponat, kao i svi ostali predmeti koje će publika moći da vidi do 27. maja, prema rečima Tasovca, rezultat je plodne saradnje institucija iz Srbije i Republike Srpske (RS). Potpisivanjem Memoranduma o kulturnoj saradnji Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Ministarstva prosvjete i kulture RS u junu 2014. godine stvoreni su uslovi za jačanje saradnje između naših srodnih institucija, istakao je Tasovac. Zahvaljujući ovom sporazumu, dodao je on, banjalučki ljubitelji umetnosti već su mogli da izbliza upoznaju dela čuvenih srpskih slikara Dobrovića, Šumanovića, Konjovića, Šuputa, Nadežde Petrović, Jovana Bijelića i mnogih drugih umetnika. Ni Tito ni Nikson, niti pak astronauti Nil Armstrong, Edvin Oldrin i Majkl Kolins, istakao je Tasovac, nisu mogli ni da pomisle da će kamen sa Meseca, jednoga dana, stići do Banjaluke.

Relacija Mesec-Vašington-Beograd-Banjaluka duga je više od 392 hiljade kilometara, ali kada postoji volja, postoji i način, naglasio je Tasovac. Kulturu ne čine samo kulturno nasleđe, negovanje sećanja i pogled unazad, objasnio je Tasovac, koji smatra da je kultura i vera da se može postići i dosegnuti čak i ono što se čini nemogućim. Optimizam je pitanje ličnog izbora. Ništa vas ne košta, a pri tome ekstremno nervira vaše neprijatelje, poručio je Tasovac. On je prezadovoljan i izuzetno ponosan, što su kamen s Meseca, "taj delić ljudske mašte i vere u nemoguće", i cela ova izložba došli iz Beograda u Banjaluku. Jer "mašta je važnija od znanja", kako je govorio Albert Ajnštajn. "Znanje je ograničeno, a mašta obuhvata ceo svet", zaključio je Tasovac.

Sastavni deo ove izložbe biće i delo istaknutog akademskog vajara Radoša Antonijevića, profesora Akademije umetnosti u Banjaluci i Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, a reč je o skulpturi "Kamen sa Meseca". Publika će takođe moći da pogleda i video materijal leta na Mesec, kao i neke od brojnih novinskih isečaka iz tog vremena. Izložba "Povratak na Mesec - kratka istorija budućnosti" realizovana je uz podršku Ambasade SAD u BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track