MESTA ZA JOŠ DESETAK UGROŽENIH: Privremeno Prihvatilište u Subotici obezbedilo rezervne krevete
Foto: Kurir/N.H.

za ledene dane koji dolaze

MESTA ZA JOŠ DESETAK UGROŽENIH: Privremeno Prihvatilište u Subotici obezbedilo rezervne krevete

Srbija -

SUBOTICA – Privremeno prihvatilište za beskućnike u Subotici, na smeštaju ima trenutno 17 osoba, kojima je obezbeđena potpuna nega tokom 24 sata, a najavom novog ledenog talasa i spuštanja temperature i do minus 15 stepeni, Prihvatilište u Gajevoj ulici je obezbedilo i rezervne krevete.

Kapacitet je 25 kreveta, pa tokom najavljenih hladnih dana još desetak ljudi bez krova nad glavom, imaće smeštaj i hranu.

Lokalna samouprava je obezbedila ove godine, za sve potrebe Prihvatilišta 407.000 dinara, a prošle zime preko 350.000 dinara za zbrinjavanje ugroženih.

Otvoreno prihvatilište je spas za incidentne situacije, a u Prihvatilištu za najugroženije osobe koje nemaju gde ni da se zgreju, a kada je napolju debeli minus, onda je smeštaj potreban i za trostruko veći broj ugroženih.

foto: Kurir/N.H.

Miodrag Varo, stručni saradnik za spcojalne i humanitarne poslove u Crvenom krstu Subotice kaže, da beskućnici koji tokom zime žive u teškim uslovima, nemaju ogrev i hranu, a evidentirani su u Centru za soocijalni rad, dolaze u Prihvatilište i provedu u njemu neko vreme, dok se ne snađu.

"Crveni krst pruža potpunu podršku privremenom Prihvatilištu, obezbedili smo za 17 korisnika, koliko ih je trenutno , tri obroka dnevno, ćebad, posteljinu, sredstva za higijenu, a volonteri dežuraju i 24 sata dnevno. Po potrebi imaju i lekarske preglede, najčešće dolaze lekari Doma zdravlja a obezbeđuju se potrebni lekovi", kaže Miodrag Varo.

On je potvrdio da je najavom hladnijih dana Prihvatilište spremno da primi još desetak beskućnika ili ugroženih lica.

Mnogim beskućnicima je obezbeđen trajniji smeštaj, a onih koji nemaju nikakav krov nad glavom je petoro, šestoro, svaje zime. Ostali su najsiromašnija lica, koja nisu u stanju da obezbede ni drva za zimu, a često ni hranu.

Prošle zime, u prihvatilištu je zbog oštrije zime boravilo u nekim momentima i preko 30 ugroženih osoba, kojima su kao i ove godine iz Narodne kuhinje obezbedili tople obroke i zbrinuli ih.

U nekoliko navrata, kad je najhladnije boravili su u Prihvatilištu, a

Nekolicina redovno dolazi već godinama to toplo sklonište, gde dobiju hranu i sve za osnovne potrebe. Prošle godine je čovek kojem je kuća izgorela i nije imao gde da boravi, dobio odobrenje Centra da koristi

Prihvatilište. Korisnici kažu da su zadovoljni, jer pored smeštaja i primarne zdravstvene zaštite, dobiju i odeću, hranu i tople napitke, kao i sve što je potrebno za održavanje kolektivne i lične higijene. kolektivne

higijene.

(Kurir.rs/N.H./Foto: N.H.)

POGLEADAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) OVO JE BIO RAZLOG NAPADA NA AMBASADU SAD U PODGORICI! Jauković u pismu porodici objasnio zašto je bacio bombu na ambasadu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track